Държавният департамент увери съюзниците си, че САЩ няма да се изтеглят от Близкия изток, съобщават американски медии.

През следващата седмица държавният секретар Майк Помпео започва визита в Близкия изток. Той ще посети столиците на 8 държави - Аман, Кайро, Манама, Абу Даби, Доха, Рияд, Маскат и Кувейт, обяви Държавният департамент и допълни, че ще бъдат обсъдени войната в Йемен, убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги и изтеглянето на САЩ от Сирия. Помпео също така може да посети Багдад на 11 януари, въпреки че това все още не е потвърдено.

Турция обвини САЩ в "тревожна липса на познания" за сирийските кюрди

Турция обвини САЩ в "тревожна липса на познания" за сирийските кюрди

Ново напрежение между двете съюзнички в НАТО

Държавният секретар също така ще увери съюзниците, че изтеглянето от Сирия няма да се случи незабавно. Американски представители отхвърлиха критика след разпространение на информация, че САЩ бързат да напуснат арабската държава. Те обявиха, че "няма срок" за изтеглянето и че ще бъде "обмислен, координиран" процес, който няма да остави вакуум в арабската държава.

Четирима представители на Държавния департамент запознаха журналистите с обиколката на Помпео в Близкия изток от 8 до 15 януари. Те отбелязаха, че Вашингтон обмисля "различни варианти" за Сирия, но не и изпращане на арабски войници в страната.

Продължават авиоударите на Запада в Сирия

Продължават авиоударите на Запада в Сирия

Убита са 11 души

САЩ ще се опитат да създадат Стратегически съюз на държавите от Близкия изток, в който ще влизат Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн, Оман, Катар, Кувейт, Египет и Йордания.

Американските източници подчертаха, че САЩ "няма да напуснат Близкия изток".

През миналия месец президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че до 30 дни ще изтегли американските войници от Сирия. Тази седмица Тръмп излезе с противоречив коментар, че процесът ще бъде "бавен и координиран".

Запитан дали е възможно да се разположат арабски войски в Сирия и дали този въпрос ще бъде обсъждан по време на обиколката на Помпео, източник заяви, че се проучват различни варианти, но към момента няма подобно намерение. Арабски медии съобщиха, че една от вероятностите е разполагане на египетски или марокански войници.

Тръмп: Сирия е пясък и смърт

Тръмп: Сирия е пясък и смърт

Срокът на изтеглянето на войските обаче е неясен

Американските представители подчертаха, че сдържането на Иран остава основна задача в политиката на САЩ в Близкия изток след изтеглянето от Сирия.

"Иранският режим е най-голямата заплаха и най-опасният актьор в региона", предупреди източник.