Освободиха под гаранция трима от задържаните за смъртта на 39 души, намерени в камиона ковчег в Есекс, съобщава "Гардиън".

Освободените са 38-годишен мъж и 38-годишна жена от Уорингтън, които бяха арестувани в петък, както и 45-годишен мъж от Северна Ирландия, който беше задържан в Станстед по-късно същия ден.

И тримата бяха разпитани по подозрение за непредумишлено убийство и заговор за трафик на хора.

Пети задържан се разпитва за камиона ковчег в Есекс

Пети задържан се разпитва за камиона ковчег в Есекс

Задържан е по друго разследване, но службите подозират връзка

Мъжът и жената от Уорингтън са освободени под гаранция до 11 ноември, докато 45-годишният мъж излиза на свобода до 13 ноември.

В ареста остава шофьорът на камиона - 25-годишният Мо Робинсън от Северна Ирландия. Вчера полицията му повдигна обвинения в непредумишлено убийство на 39 души, заговор за трафик на хора, заговор за подпомагане на незаконна имиграция и пране на пари. Предстои утре Робинсън да се яви пред съда.

Безжизнените тела бяха открити на 23 октомври в камион, който е влязъл във Великобритания през пристанището Холихед, където акостират фериботите от остров Ирландия. Загиналите бяха обявени за китайски граждани - 8 жени и 31 мъже - но в последствие стана ясно, че между тях е много вероятно да има и много виетнамци, след като най-малко две семейства от Виетнам обявиха, че нямат връзка с децата си горе - долу около предполагаемата дата на смъртта на жертвите.

Стана и ясно, че товарният камион е с българска регистрация с фирма, регистрирана във Варна, но без обявена друга дейност, а и с фиктивен адрес. Камионът е напуснал страната през 2017 г.

Китай настоя Великобритания да понесе отговорност за жертвите в камиона

Китай настоя Великобритания да понесе отговорност за жертвите в камиона

"Защо тези бедствия винаги се случват във Великобритания, а не в Европа или Америка?"