Иранските власти отменят в понеделник, 20 април, ограниченията за работа на бизнесите, които са със среден риск от разпространение на коронавирус. Това съобщи в неделя президентът на Иран Хасан Роухани, съобщи ТАСС.

"Що се отнася до работата на тези бизнеси, които (попадат под категорията) на средния риск от разпространение на коронавирус, тяхната дейност започва с 1 ордибехешта, (която съответства на 20 април) при наблюдение на протоколите на Здравното министерство, заяви той. Речта на президента бе предавана по държавната телевизия на Иран.

По думите на Роухани, "количеството болни и числото смъртни случаи в страната се понижава". "Само ако в търговските центрове има заведения, които попадат под категорията на висок риск, например ресторанти, те остават закрити", допълни той. 

Вече над 5 000 починали от новия коронавирус в Иран

Вече над 5 000 починали от новия коронавирус в Иран

Броят на починалите за последното денонощие обаче е най-ниският от доста време

На 11 април в Иран възобновиха дейността на предприятия, чиято дейност не представлява повишена опасност от разпространение на коронавируса. На 20 април е планирана отмяна на ограниченията на придвижване между провинциите с личен транспорт.

В последната седмица в Иран се наблюдава тенденция към понижаване на новите случаи на зараза с коронавирус. Според официалната статистика, броят на установените в даден момент е около 81 000 души, регистрирани са минимум 5 031 починали.