Истината е, че Израел играе много деструктивна роля в Сирия. Лидерите на този режим търсят война, те са престъпници.

Това заяви заместник-министърът на външните работи на Иран д-р Сейед Аббас Арагчи на пресконференция в иранското посолство в София.

Арагчи е на двудневна визита в столицата, където вчера проведе срещи с външния министър Екатерина Захариева и с българския си колега Георг Георгиев.

Иран доставя 30 тона уран за обогатяване в Исфахан

Иран доставя 30 тона уран за обогатяване в Исфахан

По силата на ядрената сделка е допустимо обогатява уран до 3,67%

Иранският дипломат смята, че оцеляването на Израел е чрез конфликти и войни.

През последните години Израел полага усилия за провокиране на война с Иран в Сирия, но Ислямската република няма да попадне в клопката му, отбеляза той и добави, че все пак всичко си има граници.

По думите му Русия, Турция и Иран имат различия за уреждането на конфликта в Сирия, но са обединени за прекратяване на войната в арабската държава. Той допълни, че основната задача на трите държави е запазване целостта на Сирия, провеждане на политически реформи и ликвидиране на терористите.

Според него САЩ продължават да са проблем в Сирия, дори и изтеглянето им води до усложняване на обстановката. Сейед Аббас Арагчи е убеден, че отговорността за кръвопролитията е на тези държави, които създадоха ДАЕШ и другите терористични групи, намеквайки за Вашингтон.

Иранският дипломат каза още, че Техеран е изпратил съветници в Сирия по покана на Дамаск в помощ срещу тероризма. Арагчи отбеляза, че процесът от Астана, в който участват Русия, Турция и Иран, цели стартиране на политически реформи за постигане на мир в рамките на ООН.

Иран в най-тежката си икономическа криза от 40 години

Иран в най-тежката си икономическа криза от 40 години

Това призна президентът Рохани и хвърли вината върху САЩ

Заместник-министърът на външните работи засегна и темата за иранското ядрено споразумение.

Решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да извади страната от ядреното споразумение е в нарушение на резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН, която потвърждава Съвместния всеобхватен план за действие, обърна внимание Арагчи и поясни, че решението изолира САЩ, защото са подкрепени само от 1-2 държави.

Споразумението, по думите на иранския дипломат, е балансирано, но този баланс сега е нарушен от санкциите и ЕС се опитва да го възстанови. Арагчи смята обаче, че решението на Брюксел е много закъсняло.

Той коментира появилата се по-рано днес информация, че Германия, Великобритания и Франция са създали механизъм за заобикаляне на санкциите на САЩ срещу Иран и улесняване на търговията между ЕС и Ислямската република.

Според него финансовият механизъм е нов опит, тъй като до момента не е имало такава практика, но все още има много въпроси, на които е необходим отговор.

Иран очаква механизмът скоро да влезе в сила. Надяваме се да няма голямо закъснение, за да улесни фирмите, желаещи да работят с Техеран, каза той и посочи, че този механизъм трябва да помага и на държави извън Европа.

Спецслужбите на САЩ противоречат на Тръмп за Иран и Северна Корея

Спецслужбите на САЩ противоречат на Тръмп за Иран и Северна Корея

Принципите, върху които се основава политиката му към тях, се оказват изсмукани от пръстите

Министърът смята, че сделката е важна за регионалния мир и за света като цяло.

Относно резултата от консултациите с българското правителство, Арагчи заяви, че са били обширни, добри и полезни. Двете страни предимно са обсъдили ядреното споразумение и новия финансов механизъм. Дипломатът благодари на България за оказваната подкрепа за ядреното споразумение. Има съгласие за развитие на икономическите и политическите отношения между двете държави.

В отношенията между България и Иран няма отрицателна точка нито в миналото, нито сега, вярва Арагчи. По думите му има силна политическа воля и желание от двете страни за насърчаване на икономическите, политическите и културните отношения след незаконните санкции на САЩ.

В края на събитието посолството представи книгата "Иран - култура и цивилизация", която е кратко описание на всички ирански провинции, забележителности, рецепти с вкусни традиционни ястия, информация за иранските традиционни занаяти и снимки на известни забележителности.