Страните членки на НАТО се ангажираха да увеличат разходите за отбрана и сигурност. Това се посочва в заключителното изявление на лидерите на държавите от Северноатлантическия алианс, прието в понеделник на срещата на върха в Брюксел, съобщава ТАСС. 

"Колективно и индивидуално, ние се ангажираме с по-нататъшното подобряване на баланса между разходите и отговорностите между членовете на алианса". Държавните в НАТО потвърдиха ангажимента, поет през 2014 г. да доведат своите военни разходи до 2% от БВП до 2024 г., но на редица страни ще им е необходимо повече време, за да постигнат целта.

През 2021 г. 10 държави от НАТО (включително САЩ) от 30 трябва да изпълнят тази задача. В същото време Гърция ще похарчи по-голямата част от своя БВП - 3,82% - за отбрана през 2021 г., последвана от САЩ - 3,52 %. На последно място в челната десетка ще бъде Франция с 2,01%. Разходите на икономическия лидер на ЕС - Германия - се прогнозират на ниво от 1,57% от БВП, а Люксембург е на последно място в НАТО по този показател с 0,57%.

Общите военни разходи на НАТО се очаква да нараснат с 4,1% през 2021 г. до 1,05 трилиона долара. Значителна част от тези средства (поне 20%) трябва да се изразходват годишно за закупуване на ново военно оборудване и оръжия, необходими за противодействие на Русия и Китай, чийто основен доставчик за алианса е американският военно-промишлен комплекс.

"Ще продължим да работим за правилното разрешаване на въпроса за зависимостта от руско военно оборудване чрез национални усилия и международно сътрудничество", се казва в документа.

Приоритетни области на техническото развитие и възлагането на обществени поръчки за страните от НАТО за изграждане на техния военен потенциал трябва да бъдат: противовъздушна отбрана и защита срещу химически, биологични, радиологични и ядрени оръжия, автономни системи, прецизни оръжия, нови боеприпаси, средства за обучение на персонал.

НАТО също започва да разработва нова стратегическа концепция за алианса, която ще бъде приета на следващата среща на върха на НАТО през 2022 г. в Испания.

"Участниците на срещата решиха да възложат на генералния секретар на НАТО да започне процеса на разработване на нова стратегическа концепция. Тя ще бъде одобрена от лидерите на НАТО на следващата среща на върха", се казва в документа.

НАТО също ще създаде център за разработване на нови технологии. "Договорихме се да насърчаваме технологичното сътрудничество между съюзниците от НАТО, да насърчаваме оперативната съвместимост и да насърчаваме разработването и приемането на технологични решения, които да отговарят на нашите военни нужди. За тази цел ще стартираме иновационен център за гражданска и военна отбрана", се казва в него.

"Системата на НАТО за противоракетна отбрана не е насочена срещу Русия и няма да подкопае руската система за стратегическо възпиране", се казва в документа.

Документът подчертава, че НАТО не търси конфронтация с Русия, не представлява заплаха за нея и е отворена за диалог, за да избегне непредсказуема ескалация. "Оставаме отворени за редовен, целенасочен и конструктивен диалог с Русия, готови да преговаряме на основата на реципрочност в Съвета НАТО-Русия, за да избегнем недоразумения, грешки и неволна ескалация, както и да увеличим прозрачността и предвидимостта".

НАТО подчертава, че няма да има връщане към предишното сътрудничество, докато "Русия не покаже, че спазва международното законодателство и международните си задължения". "Ще продължим да реагираме на влошената среда за сигурност, като укрепим сдържането и отбраната си, включително чрез присъствие в източната част на алианса".

Участниците в срещата на върха заявиха, че Москва продължава да използва "агресивна и безотговорна" ядрена реторика. "Русия продължава да използва агресивна и безотговорна ядрена реторика", смята Северноатлантическият алианс, аргументирайки, че Москва е обърнала специално внимание на учения, използващи технологии с двойна употреба.

НАТО разглежда качественото и количественото натрупване на нестратегически ядрени оръжия от Русия като предизвикателство. "НАТО все още ясно вижда предизвикателствата, поставени от Русия, включително качественото и количествено увеличение на руските нестратегически ядрени оръжия", се казва в документа. Договорът за елиминиране на ракетите със среден и по-малък обсег (Договорът INF) е спрял да съществува, поради нарушения от Руската федерация, така че алиансът ще продължи да отговаря отговорно на значителните рискове, които руските ракетите 9M729 могат да представляват за неговата безопасност.

"Предложението на Русия за мораториум върху разполагането на ракети със среден обсег в Европа е несъвместимо с едностранното и продължаващо разполагане на такива системи на континента от Русия и няма да попречи на Русия за такива ракети извън европейската си част. В тази връзка това предложение на Русия не е надеждно и неприемливо".

Организацията подчерта, че "е постигнала съгласие по балансиран, координиран и защитен пакет от мерки за надеждна и ефективна възпираща отбранителна позиция на НАТО". В същото време от алианса заявиха, че остават отворени за конструктивни дискусии с Москва относно контрола върху оръжията и взаимната прозрачност, като се вземат предвид интересите на всички членове на организацията.

НАТО призова Русия да се откаже от натрупването на военна мощ в Черно море и да не ограничава корабоплаването в някои от частите му. "Призоваваме Русия да се откаже от военното натрупване и да спре ограничаването на корабоплаването в части от Черно море. Също така призоваваме Русия да спре да създава пречки за достъп до Азовско море и украинските пристанища".

Изявлението на НАТО се позовава на желанието на алианса да допринесе за деескалацията на напрежението в Черноморския регион и нарастващата подкрепа за Украйна. Членовете на алианса повториха своето изявление в подкрепа на териториалната цялост и суверенитет на Украйна, Грузия и Молдова, както и призива, отправен към Руската федерация "да изтеглят войските, които бяха разположени в тези три държави без тяхното съгласие".

Алиансът отново осъди "незаконната окупация на Крим" от Русия. НАТО е готова да помогне за намаляване на напрежението, като се застъпва за пълното прилагане на споразуменията от Минск с подкрепата за работа във формат Нормандия и Контактната група за разрешаване на ситуацията в Източна Украйна. За изпълнението на Минските споразумения на Русия е възложена "специална отговорност" да прекрати "финансова и военна подкрепа за въоръжени формирования в Източна Украйна".

Страните-членки на НАТО са загрижени от "силовите методи" на политиката на Китай на международната сцена и военното му сътрудничество с Русия

Байдън настоя пред НАТО: Отбраната на Европа, Турция и Канада е свещен дълг

Байдън настоя пред НАТО: Отбраната на Европа, Турция и Канада е свещен дълг

Значителна промяна от заплахите на неговия предшественик Тръмп да извади страната от НАТО

"Амбициозното и напористо поведение на Китай създава системни предизвикателства пред международния ред ... Ние сме загрижени за мерките на неговата силова политика", се казва в документа. "КНР си сътрудничи и с Русия във военната сфера, като участва в учения че Руската федерация провежда в Европа, в Атлантически регион".

Според изявлението позицията на Пекин "контрастира с основните ценности на Вашингтонския договор". "Продължаваме да изразяваме загриженост относно липсата на прозрачност на Китай на политиката и дезинформацията, която създава. Призоваваме КНР да се придържа към международните задължения и да действа отговорно."

Участниците на срещата изясниха, че Китай, като водеща сила, трябва да промени политиката и позицията си в киберпространството при взаимодействие с други страни по море. Те също така изразиха загриженост от разширяването на ядрения арсенал на КНР.

НАТО призовава Русия да изключи Чехия и САЩ от списъка на "недружелюбните страни". "Призоваваме Русия да отмени определението на Чехия и САЩ като" недружелюбни държави "и да се въздържа от всякакви други стъпки, несъвместими с Виенската конвенция за дипломатическите отношения".

НАТО ще подкрепи нови преговори между Русия и САЩ за стратегическа стабилност, контрол на оръжията и перспективи за по-нататъшно разоръжаване. "Съюзниците ще приветстват нови стратегически преговори между САЩ и Русия относно бъдещи мерки за контрол на оръжията, които отчитат сигурността на всички съюзници".

В него се уточнява, че северноатлантическият блок "приветства и напълно подкрепя" удължаването от Москва и Вашингтон за максимално възможните пет години на двустранния договор за мерки за допълнително намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни въоръжения "Нов СТАРТ". 

Атаките в космическото пространство могат да доведат до прилагането на член 5 относно колективната отбрана на Северноатлантическия договор, който гласи, че военна атака срещу която и да е държава от алианса се счита за агресия срещу всички негови членове.

"Ние подкрепяме международните усилия за насърчаване на отговорно поведение в космоса. Ние вярваме, че атаките в космоса представляват явно предизвикателство за сигурността на Алианса, последствията от които могат да застрашат националния и евроатлантическия просперитет, сигурността и стабилността и може да навреди на съвременното общество, същата вреда като конвенционалната атака. Такива атаки могат да доведат до прилагането на член 5".

"Решението кога такива атаки ще доведат до прилагането на член 5 ще се взема от Северноатлантическия съвет за всеки отделен случай", се казва в изявлението.

Държавите-членки на НАТО "признават нарастващото значение на космическото пространство за сигурността и просперитета на нациите, както и за възпиране и отбрана". Те също се договориха да "ускорят работата за задълбочаване и разширяване на използването на космическото пространство като оперативно пространство". Изявлението приветства "предстоящото създаване на Космически център за върхови постижения във Франция".

"Ще повишим осведомеността на НАТО за космическото пространство и ще интегрираме по-добре космоса в нашите дейности, включително обучение и учения, усилия за устойчивост и иновации", се казва в документа. В него се посочва още, че "подходът на НАТО към космоса ще продължи да бъде напълно в съответствие с международното право".

Страните членки на НАТО се стремят към "конструктивен диалог" с Китай и го приканват да създаде "взаимна прозрачност" в отношенията.

Според документа НАТО, отчитайки собствените си интереси, "търси възможности за сближаване с Китай, за да преодолее общите предизвикателства, например в областта на борбата с изменението на климата". Членовете на алианса също изразиха интерес да обменят информация с Пекин за мерките, които двете страни предприемат в области от взаимен интерес.

"Съюзниците призовават Китай да започне смислен диалог, да допринесе за укрепването на взаимното доверие и да осигури прозрачност на мерките, свързани с ядрения потенциал".

Съюзниците ще продължат да работят по интегрираната противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО и приветстват създаването на нов център за върхови постижения за тази отбрана в Гърция, "за да осигурят гъвкавост и адаптивност. Съюзниците също така ще продължат ефективно да обучават своите интегрирани сили за противовъздушна и противоракетна отбрана".

Съюзниците се ангажираха да подобрят способностите на тази всеобхватна отбрана, включително "сензори, прехващачи и командване и контрол, по-специално като част от процеса на планиране на отбраната на НАТО". "Приветстваме създаването на нов интегриран Център за върхова авиация и противоракетна отбрана на НАТО в Гърция"

НАТО възнамерява да наблюдава предстоящите съвместни руско-беларуски учения "Запад-2021". "Ще наблюдаваме мащаба и резултатите от учението и ще продължим да настояваме Русия и Беларус да действат по предсказуем, прозрачен начин в съответствие с техните международни и ангажименти". 

Страните от НАТО потвърдиха, че ислямисткият тероризъм е техен общ враг, обяви френският президент Еманюел Макрон, говорейки на пресконференция след срещата. "Дискусията, която се проведе на срещата на върха, даде възможност за частично изясняване на позиции по редица въпроси. На първо място беше разработено определение кой е нашият враг".

"Врагът е този, който застрашава суверенитета и сигурността на една от страните от алианса", каза той. "В тази връзка трябва да се отбележи, че именно ислямисткият тероризъм представлява заплаха за ценностите, които ние защитаваме и нашите демокрации. Това е врагът, който сме определили и е общ за всички".

Путин пред ЕнБиСи: Имаме поговорка - Не се сърдете на огледалото, ако сте грозни

Путин пред ЕнБиСи: Имаме поговорка - Не се сърдете на огледалото, ако сте грозни

Към американците за НАТО: Представете си да изпратим войски до вашите граници