Германците, отчаяно желаещи да бъдат ваксинирани срещу коронавируса, стават все по-агресивни, коментират лекари в сряда, тъй като разочарованието нараства след шестмесечни блокировки, въпреки че сега нивото на инфекция спада, съобщава "Ройтерс".

"Натискът върху центровете за ваксинация и личните лекари нараства. Хората, които настояват за ваксинация, стават все по-взискателни", заяви Анке Рихтер-Шеер, заместник-ръководител на германската асоциация на семейните лекари.

Тъй като Германия разширява приоритета за ваксини към повече групи, за много хора става по-неразбираемо защо трябва да чакат зад другите, обяснява Рихтер-Шеер.

Хората отиват при лични лекари и се опитват да получат ваксина, въпреки че не е техен ред, като настроението става по-агресивно, каза тя.

Някои хора също изискват втората си доза по-рано, за да могат да отидат на почивка или да се възползват от предимства като пазаруване, без да се нуждаят от тест COVID-19.

В Германия освобождават ваксинираните и изкаралите COVID-19 от вечерния час и някои ограничения

В Германия освобождават ваксинираните и изкаралите COVID-19 от вечерния час и някои ограничения

Напълно ваксинираните в Германия са 8,8 на сто от населението

По-възрастните пациенти, на които е назначена AstraZeneca, също искат различна ваксина.

След бавен старт Германия усилва кампанията си за ваксинация и сега даде първа доза на една трета от населението, като около 10% са напълно ваксинирани.

Започна с ваксиниране на най-възрастните си граждани и постепенно разширява към по-млади групи и други приоритетни професии като учители, журналисти и работещи в критична инфраструктура.

Няколко германски провинции, включително столицата Берлин, обявиха планове да облекчат ограниченията за коронавирус през следващите дни, тъй като броят на новите инфекции продължава да намалява в цялата страна.

В сряда бяха съобщени още 14 909 нови случая, което доведе до общо 3 488 285, докато броят на загиналите нарасна с 268 до 85 380. Въпреки това седемдневната честота на 100 000 души спадна до 108 от 115 във вторник.

Правителството трябва да даде на гражданите ясни насоки дали и къде могат да отидат на почивка до края на май, заяви финансовият министър Олаф Шолц.

Ваканциите трябва да са възможни в Германия и в някои други страни поради нарастващите ваксинации и спадащите инфекции, каза той. Северната провинция Мекленбург-Предна Померания, популярна сред туристите, ще отвори своя туристически сектор от 14 юни.

Германският комитет по ваксини, известен като STIKO, обаче попари очакванията за бързо одобрение за ваксинация на деца и юноши.

Германия започва масово използване на ваксината на Johnson & Johnson

Германия започва масово използване на ваксината на Johnson & Johnson

Johnson & Johnson ще получи същия статут като ваксината на AstraZeneca