Американска болница е отказала на пациент сърдечна трансплантация, поне отчасти защото не е ваксиниран срещу Covid-19. Това съобщи BBC.

31-годишният Ди Джей Фъргюсън има нужда от ново сърце, но болница в Бостън го е изключила от списъка си, казва баща му Дейвид. Според него ваксината срещу коронавирус противоречи на "основните принципи" на сина му и той не вярва в нея.

От лечебното заведение заявиха, че просто следват политиката си.

"Предвид недостига на налични органи, ние правим всичко възможно, за да гарантираме, че пациентът, на когото е трансплантиран орган, има най-голям шанс да оцелее", посочва се в изявление на болницата Brigham and Women's Hospital.

Оттам изискват "ваксината срещу Covid-19 и определен начин на живот на кандидатите за трансплантация, за да се създаде както най-добър шанс за успешна операция, така и да се оптимизира оцеляването на пациента след процедурата".

Внимателно формулираното изявление на болницата може да подсказва, че освен неваксинирания статус на пациента, има и други фактори, които са причина за неговата непригодност. Подробности обаче не се дават поради неприкосновеността на личния живот на пациента.

Болницата допълва, че повечето от 100 000 души, включени в списъците на чакащите за трансплантация, няма да получат орган в рамките на пет години поради недостига на налични органи.

За първи път: Трансплантираха сърце от прасе на човек

За първи път: Трансплантираха сърце от прасе на човек

Процедурата е кулминация на дългогодишни изследвания