108-годишно писмо, предлагащо шилинг в замяна на връщането му до английския морски изследователски институт, сега официално е най-старото съобщение в бутилка. То е възстановено в Германия, съобщава Агенция „Франс прес”.

Лабораторията „Плимут” на Морската биологична асоциация, която получила писмото, обяви тази седмица, че бутилката е подобрила рекорда от 99 години и 43 дни в световните рекорди на Гинес.

Тя е открита от пенсионираната германска пощенска служителка Мариане Уинклър, докато била на почивка на германските Северни Фризийски острови. Бутилката е намерена 108 години и 138 дни, след като е била изхвърлена в Северно море от английския бряг от отличения морски биолог Джордж Паркър Бидър на 30 ноември 1906 година.

Мариане Уинклър счупила бутилката и намерила вътре писмото, в което пишело да бъде върнато на Морската биологична асоциация в Плимут на английското южно крайбрежие.

В писмото пишело човекът, който намери бутилката, да попълни информация къде е била намерена и я изпрати обратно. В замяна на това той ще получи един шилинг. Германката върнала писмото, като го адресирала до Джордж Паркър Бидър. 

Бидър бил изпратил общо 1020 бутилки между 1904 и 1906 година. Той открил, че много от бутилките, които потънали на дъното в южните части на Северно море били отнесени към Англия, докато плуващите бутилки се насочили към континенталната част на Европа. По този начин той изучавал дълбоките морски течения.