Националната здравна агенция на Франция "Ансес" е открила химикали в бебешки пелени за еднократна употреба, които надвишават нивата на безопасност, съобщава БиБиСи.

Тестовете са открили вещества, които са потенциално опасни за човешкото здраве, включително противоречивия глифозат за борба с плевели. Тестовете са първите, правени някога от национален орган по здравеопазване и безопасност в света.

Агенцията призова за бързи действия "като се вземат предвид възможните рискове, които тези химикали могат да представляват" за бебетата. Френският министър на здравеопазването Анес Бузин заяви, че няма "сериозен или непосредствен риск" за здравето на бебетата.

Съвместно изявление на министрите на здравеопазването, финансите и околната среда заяви, че правителството е дало на производителите на пелени 15 дни да предприемат действия.

Проучването е направено върху редица различни марки пелени за еднократна употреба, достъпни на френския пазар. Около 4 000 такива пелени могат да бъдат използвани през първите три години на бебето.

В доклада не са посочени марките, които са тествани, освен че са представени на френския пазар. Някои марки пелени, предлагани във Франция, се продават и в други страни.

Според проучване, определено като "реалистични условия на използване", се установява, че са открити "редица опасни химикали в пелени за еднократна употреба, които биха могли да мигрират чрез урината, например, и да влязат в продължителен контакт с кожата на бебетата". Сред химикалите, над праговете за безопасност, са парфюми, както и ароматни въглеводороди, диоксини и фуранити. 

Политически скандал в Германия заради глифозата в Европа
Обновена

Политически скандал в Германия заради глифозата в Европа

Едноличните действия на Шмид вбесиха социалдемократите и зелените

Глифозатът също е включен в доклада на агенцията. Търгуван под името "Раундъп" в САЩ, той е широко използван, но често е цел на здравни и екологични власти, след като проучване на Световната здравна организация го класифицира като "вероятно канцерогенен".

Глифозатът остава най-широко използваният хербицид в Европа, тъй като служители на ЕС не са съгласни, че продуктът е канцероген.

В Съединените щати градинар, който е подал иск срещу производител на химикала, е получил 290 милиони долара обезщетение от съдебни заседатели, които са се съгласили, че това е допринесло за разболяване от рак.

Химикалът за борба с плевелите трябва да бъде забранен във Франция до 2021 г. "Ансес препоръчва да се елиминират химикалите, намерени в бебешки пелени за еднократна употреба, или да се намалят възможно най-много", се казва в изявлението на агенцията. Това включва и спиране на използването на всички видове парфюми.

Също така се призовава за по-строги регулаторни мерки на равнище ЕС, като френското правителство заявява, че ще се бори за това.

ЕП с комисия разглежда процедурата на ЕС за одобряване на пестициди

ЕП с комисия разглежда процедурата на ЕС за одобряване на пестициди

Оценяват наличието на евентуални неуспехи и потенциални конфликти на интереси и риска от глифозат