Първият паметник на Васил Левски в Канада беше открит на 29 октомври в българската православна църква "Св. Димитър" в Брамптън, съобщиха от генералното ни консулство в Торонто.

Тържествената церемония започна с изпълнение на химните на България и Канада, след което монументът бе осветен от енорийския свещеник отец Валери Шумаров.

В израз на признателност към Апостола и почит към паметта му бяха положени венци и цветя. Церемонията завърши с културна програма в изпълнение на танцовия ансамбъл "Димитровче" и рецитал на Мишел Новакова и Симон Бошнакова от неделното училище "Канев" при храма.

Родолюбивата инициатива стана възможна благодарение на даренията на наши сънародници и сдружения на българската общност както в Канада, така и в България.

Проектът беше осъществен от почетния консул на Република България в Мисисага Игнат Канев, настоятелството на храма "Св. Димитър" с председател г-жа Цветанка Христоскова, с организационната подкрепа на генералния консул на България в Торонто Петър Крайчев.

​Паметникът е сътворен в ателието на инж. Тодор Ганарев и инж. Радиана Дервенска в България.

В празничната церемония при откриването му взеха участие домакинът Игнат Канев и Димитрина Канева, генералният консул в Торонто Петър Крайчев, временно управляващата посолството в Отава Светлана Стойчева-Етрополски, завеждащата консулската служба в Торонто Десислава Атанасова, почетният председател на църковното настоятелство д-р Константин Вълчев, както и други публични фигури, и стотици българи.

Председателката на храмовото настоятелство Цветанка Христоскова връчи сертификати на спомоществователите сред които и първия дарител и член на църковната община "Св. Димитър" Марин Балинов от Манитоба.

​Президентът Румен Радев изпрати поздравителен адрес до българската общност в Канада, в който поздравява сънародниците ни и напомня, че "най-трайният паметник на Апостола е в народното съзнание и следването на неговите завети".