Финансови и външни министри на държави членки на ЕС изпратиха писмо на САЩ, с което призовават администрацията на президента Доналд Тръмп да преразгледа заплануваните вторични санкции срещу Иран, съобщават "Ройтерс" и "Уолстрийт джърнъл".

Израел видя паника и истерия в Иран

Израел видя паника и истерия в Иран

Не е изненадан от призива на Хаменеи еврейската държава да бъде унищожена

В настоящото положение вторичните санкции на САЩ могат да попречат на ЕС да продължи съдържателната отмяна на санкциите срещу Иран...Като съюзници ние очакваме САЩ да се въздържат от действия, които вредят на интересите на Европа в сигурността, пише в писмото на европейските министри до финансовия министър на САЩ Стивън Мнучин и държавния секретар Майк Помпео.

Министрите подчертават ангажимента си да запазят споразумението с Иран и зоват САЩ да пожалят европейските компании, търгуващи с Ислямската република.

Израел зове за военна коалиция срещу Иран

Израел зове за военна коалиция срещу Иран

Коментарът на Израел Кац идва на фона на визитата на премиера Бенямин Нетаняху в Европа

В писмото, което е с дата 4 юни, министрите от Германия, Франция и Великобритания посочват ключовите области, които желаят да не бъдат засягани от американски санкции, включително фармацевтиката, здравеопазването, енергетиката, автомобилостроенето, гражданската авиация, инфраструктурата и банковото дело.

Иран готов да обогатява уран

Иран готов да обогатява уран

Напрежение с Техеран

Изтегляне на Иран от ядреното споразумение допълнително ще усложни ситуацията в региона, където нови конфликти биха довели до катастрофа, пише още в съобщението.

САЩ обявиха, че излизат от ядрената сделка с Ислямска република и ще наложат санкции срещу международни компании, които правят бизнес с Техеран.

Междувременно френският външен министър Жан-Ив льо Дриан заяви, че планът на Иран да увеличи капацитета за обогатяване на уран е опасно близо до "червената линия". Дипломатът предупреди, че ходът на Техеран "не е добре дошъл", но признава, че не е в нарушение на ядреното споразумение.

Нетаняху пред Меркел: Иран иска религиозна война в Близкия изток

Нетаняху пред Меркел: Иран иска религиозна война в Близкия изток

Ние сме съгласни, че въпросът за регионалното влияние на Иран е тревожен

Според него действията "показват нервността на Техеран".

В понеделник Иран уведомил Международната агенция за атомна енергия, че планира да отвори център за производство на нови центрофуги за обогатяване на уран.

Вчера френският президент Еманюел Макрон предупреди, че действията на Техеран могат да доведат до "ескалация".

Компаниите трябва да прекратят бизнеса с иранските фирми до 6 август ( или 4 ноември в енергийния сектор).