В Македония опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ на Християн Мицкоски организира в Скопие и редица европейски градове мащабен протест срещу правителството на премиера Зоран Заев. Секретарят на партията Игор Янушев коментира мотивите за протеста:

Държавата е в икономическа пропаст. Народът се мъчи в сиромашия и беди. Престъпниците царуват по улиците. Като на пазар се продават държавните и национални интереси. Името на държавата се ползва, сякаш е името на фирма на Заев.

Зоран Заев оправдан от съда по обвинение за подкуп

Зоран Заев оправдан от съда по обвинение за подкуп

Обвинението датира от времето, когато беше кмет на Струмица

Националистическата ВМРО-ДПМНЕ управляваше Македония в продължение на 10 години, в които премиер беше Никола Груевски. Той напусна поста в рамките на близо двугодишна политическа криза, съпътствана от масови демонстрации на негови противници и поддръжници по улиците на Македония. Миналия месец Груевски бе осъден заради злоупотреба с власт, съобщава БНР.

Политическата криза в страната приключи миналата година, когато Зоран Заев състави сегашното правителство на страната.

Късно снощи парламентът в Скопие одобри четирима нови министри в кабинета. Рената Дескоска ще поеме министерството на правосъдието, Арбер Адеми това на образовнието и науката, Асаф Адеми на културата, а министър без портфейл ще е Бардул Даути.

Зоран Заев призова Европа да не се плаши от Балканите

Зоран Заев призова Европа да не се плаши от Балканите

Скоро ще се реши и проблемът с името на Македония, убеден македонският премиер

Промените в кабинета отразяват влизането в изпълнителната власт на партиите на етническите албанци БЕСА и Демократична партия на албанците, както и на Съюзът на ромите, който обаче не получава министерски места.