Смъртоносният невротоксичен газ VX е открит върху дрехите на двете жени, обвинени за убийството на доведения брат на вожда на КНДР Ким Чен-ун, съобщават АП и други медии.

Малайзия предава тялото на Ким Чен-нам на Северна Корея

Малайзия предава тялото на Ким Чен-нам на Северна Корея

Покушението доведе до голям дипломатически скандал между двете страни

Свидетелствайки по време на процеса за убийството на Ким Чен-нам в Малайзия, химик заяви, че открил следи от отровния газ по дрехите на 25-годишната индонезийка Сити Айшах и 28-годишната виетнамка Доан Тхи Хуон.

Сити Айшах и Доан Тхи Хуон са заподозрени за убийството на Ким Чен-нам на международното летище в Куала Лумпур на 13 февруари. Те са го убили за около 20 минути, допирайки до лицето му кърпа с химическо оръжие VX. Жените твърдят, че са вярвали, че участват в игра със скрита камера.

Двете жени, обвинени в убийството на Ким Чен-нам, пледират невинни

Двете жени, обвинени в убийството на Ким Чен-нам, пледират невинни

25-годишната индонезийка Сити Айшах и 28-годишната виетнамка Доан Тхи Хуон са заподозрени

В началото на седмицата жените пледираха невинни. Прокуратурата обяви, че жените могат да получат смъртна присъда, ако бъдат осъдени.

Според експерти дори само докосването на химикала може да бъде достатъчно, за да доведе до фатален край.

Експертът на правителството Раджа Субраманиам заяви пред съда, че е открил отровното вещество върху дрехите на двете жени.

Съобщава се, че Ким Чен-ун никога не се е срещал с доведения си брат.

Властите в Малайзия се объркали и помислили Ким Чен-нам за южнокореец

Властите в Малайзия се объркали и помислили Ким Чен-нам за южнокореец

След смъртта на Ким Чен-нам властите уведомили посолството на Сеул

45 или 46-годишният Ким Чен-нам живееше тайно с фалшива самоличност. През 2001 г. той използвал фалшив документ за самоличност от Доминиканската република, за да влезе в Япония. Той казал пред митническите власти, че планира да посети "Дисниленд" в Токио. Ким Чен-нам живееше в Макао, Китай и Сингапур.