112-годишен израелец, оцелял от Холокоста, който е живял по времето на двете световни войни, сега е най-възрастният мъж в света. Това обявиха от световните рекорди на Гинес, съобщава Агенция „Франс прес”.

Израел Кристал е роден в днешна Полша на 15 септември 1903 година, три месеца преди братята Райт да извършат първия полет с аероплан.

Той живял в страната по време на Първата световна война и до нацистката окупация през Втората световна война, когато той в крайна сметка е бил изпратен в концентрационния лагер „Аушвиц”.

Гинес днес потвърди, че Кристал сега се смята за най-възрастния мъж в света.

„Постижението на г-н Кристал е забележително – той може да ни научи на важния урок за ценностите на живота и как да се разтегнат границите на човешкото дълголетие”, заяви ръководителят на рекордите на Гинес Марко Фригати.

Като разбрал новината, Кристал заявил, че не знае тайната за дълъг живот. „Вярвам, че всичко е предопределено отгоре и ние никога няма да разберем причините защо. Имаше по-умни, силни и по-добре изглеждащи от мен мъже, които вече не са живи”, заявява столетникът.

Най-възрастната жена е 116-годишната Сусана Мушат Джонс от САЩ. Тя е родена на 6 юли 1899 година.  

Кристал е работил в семейната сладкарска фабрика, но по време на нацистката окупация е бил изпратен в нацистки лагер „Аушвиц Биркенау”.

Съпругата му починала, но той оцелял. В края на войната тежал само 37 килограма, споделила през януари дъщеря му пред АФП.