Тежки сблъсъци се разразиха тази нощ между правителството и бунтовниците до сирийската столица Дамаск, съобщиха активисти, цитирани от "Франс прес".

Причината за възобновяването на боевете е убийството на официалния представител, който договори споразумение за възстановяване на водоснабдяването до сирийската столица, уточняват от Сирийския център за наблюдение на човешките права.

Израел обстрелва с ракети военна база край Дамаск

Израел обстрелва с ракети военна база край Дамаск

Сирия ще отговори на "скандалното" нападение

В петък правителствени работници влязоха в района Вади Барада до Дамаск, за да започнат работата по възстановяване на водоснабдяването до столицата след седмици на режим на водата.

Ожесточени боеве възникнаха след полунощ между правителствени сили, бойци от "Хизбула" и бунтовници, след като беше убит преговарящият Ахмед ал Гадбан, отбелязаха от центъра.

Правителството и бунтовниците се споразумяха по проблема с водоснабдяването на Дамаск

Правителството и бунтовниците се споразумяха по проблема с водоснабдяването на Дамаск

Информацията не е потвърдена от бунтовниците

Гадбан е бил убит, докато е пътувал до Айн ал Фиджех с екипа за ремонт на водопровода. Но след убийството на преговарящия "правителствените сили и техните съюзници се опитаха да превземат Айн ал Фиджех", добавиха активистите.

Двете страни се обвиняват взаимно за убийството на пенсионирания офицер.

Според сключеното споразумение Гадбан трябваше да надзирава екипа, работещ за поправянето на инфраструктурата.

Държавната агенция САНА информира, че "терористи са открили огън" по Гадбан, след като е напуснал среща с въоръжени групи в селото.

Активисти и граждански организации във Вади Барада осъдиха убийството, заявявайки, че е извършено по нареждане на правителството с намерение да се "убие всяка надежда за мирно решение".

В съобщение те призовават бунтовниците да не участват на мирните преговори в казахстанската столица Астана по-късно този месец и призовават международни наблюдатели да съблюдават спирането на огъня.