Продължават ожесточените сражения в провинция Идлиб в Северозападна Сирия между правителствените сили и бунтовнически и джихадистки групировки, съобщава "Франс прес".

Сирийският център за наблюдение на правата на човека, чието седалище е във Великобритания, уточнява, че от събота насам са били убити 96 бойци, като правителствените сили са дали 51 жертви, а бунтовниците и джихадистите - 45.

"Това са най-ожесточените сражения в провинция Идлиб след влизането в сила на споразумението за прекратяване на огъня" преди три месеца, изтъкна ръководителя на центъра Рами Абдел Рахман.

Въздушен удар изби цивилни на пазар в контролиран от бунтовниците град в Сирия

Въздушен удар изби цивилни на пазар в контролиран от бунтовниците град в Сирия

Градът се намира в провинция Идлиб

Той обясни, че правителствените сили са предприели контраатака в югоизточната част на провинция Идлиб, където бунтовници и джихадисти са превзели в събота четири села. Те са си върнали контрола над въпросните селища вчера, но боевете продължават.

Почти цял Идлиб е под контрола на бунтовниците, сред които доминира джихадистката групировка "Хаят Тахрир ал Шам", която включва бившия клон на терористичната организация "Ал Кайда" в Сирия (Фронт "Ал Нусра"). 

Заедно със съседни части от провинциите Алепо, Хама и Латакия, Идлиб формира последния голям район в Сирия, който не е под контрола на правителството. Между април и края на август сирийската армия обстрелваше зоната заедно с руската военна авиация.

САЩ "скочиха" на Русия, помагала на Сирия да скрие химическите оръжия

САЩ "скочиха" на Русия, помагала на Сирия да скрие химическите оръжия

Поредно обвинение за последните години

През този период бяха убити близо 1000 цивилни, а над 400 000 души бяха принудени да напуснат дома си. Въпреки обявеното на 31 август прекратяване на огъня боевете и бомбардировките продължиха, първо спорадично, а през последните седмици набраха сила.

На 22 октомври сирийският президент Башар Асад направи първото си посещение в Идлиб от началото на войната през 2011 г. Той каза, че битката за провинцията е ключова за слагане на край на конфликта. 

Най-малко 17 загинали при взрив на кола бомба в Сирия

Най-малко 17 загинали при взрив на кола бомба в Сирия

Според Анкара зад нападението стоят бойци от кюрдските отряди за народна защита