Все още не е ясно кога ще пуснат експертите ни в сирийския град в Дума. Това заяви директорът на Оргнизацията за забрана на химическите оръжия Ахмед Узумджу, цитиран от ТАСС. 

Ситуацията, по думите му, все още не позволява влизането им, тъй като не може да се гарантира сигурността на мисията. 

По-рано той съобщи че екип от охранители на ООН, който разузнава обстановката в сирийския град Дума, е бил обстрелван вчера.

Екипът от охранители е бил принуден да се изтегли, което отлага пристигането на инспекторите по химически оръжия, които трябва да посетят района.

Стреляха по охранителите на ОЗХО в Дума

Стреляха по охранителите на ОЗХО в Дума

Екип от охранители отиде да разузнае обстановката преди влизането на инспекторите

Международните инспектори все още чакат да посетят района на предполагаемата атака с химическо оръжие в Сирия, след като САЩ обвиниха сирийското правителство и неговия съюзник Русия, че се опитват да подправят доказателства.

Изминаха 11 дни от предполагаемата атака в град Дума, който се намира източно от столицата Дамаск, като по това време той беше контролиран от бунтовници, които се предадоха в дните след атаката.

САЩ, Франция и Великобритания извършиха ракетни удари срещу съоръжения за производство на химически оръжия в Сирия една седмица след атаката, след като заключиха, че силите на сирийския президент Башар Асад са извършители на нападението.