Индонезийският пътнически самолет, който катастрофира в Яванско море през миналата седмица, е имал проблеми с индикатора за скоростта при последните четири полета, включително и при последния, обявиха разследващите, цитирани от ДПА.

Последният инцидент със самолет на Lion Air е през 2004 г.

Последният инцидент със самолет на Lion Air е през 2004 г.

Преди днешната катастрофа последният инцидент с фатален случай е през 2004 г., когато 25 души загиват при катастрофа

Boeing 737 MAX 8 на индонезийската компания Lion Air катастрофира 13 минути след излитането си от международното летище в Джакарта на 29 октомври. Всички 189 души на борда загинаха.

"Имало е проблеми по време на четири последователни полета", обяви на пресконференция Нуркаио Утомо, следовател от Националната комисия за транспортна безопасност.

Самолет на Lion Air със 189 души падна в Яванско море
Обновена

Самолет на Lion Air със 189 души падна в Яванско море

На борда е имало 189 души

"Опитваме се да установим дали е бил развален индикаторът, инструментът за измерване или компютърната система, или някой компонент е бил премахнат или заменен", добави той.

От Lion Air потвърдиха информация, че е имало проблеми с инструментите за отчитане на височината и скоростта по време на предишен полет от Бали до Джакарта на 28 октомври. Но от компанията поясниха, че проблемите са били разрешени същата вечер.

Намериха черните кутии на Lion Air

Намериха черните кутии на Lion Air

Катастрофата е била с машина

От Националната комисия за транспортна безопасност разкриха, че самолетът е паднал в морето при висока скорост и се е разбил при удара. Двигателите са се ударили във водата при висока скорост, така че към този момент се изключва да е имало проблем с тях.

Представители на спасително-издирвателния екип, полицията и разследващите катастрофата запознаха роднините на жертвите с последното развитие на операцията и на разследването.

Предварителният доклад за катастрофата ще бъде изнесен след месец. Свалени са 69 часа от "черната кутия" с данните за полета. Властите се надяват да открият и другата "черна кутия" със записите от пилотската кабина.

До момента полицията е установила самоличността на 14 от загиналите.