Премиерът на Пакистан Имран Хан заяви, че тази седмица се е опитал да бие тревога в ООН за опасността от ядрена война в Кашмир, пише "Гардиън".

Индия и Пакистан бяха близо до избухване на конфликт през февруари, когато Ню Делхи бомбардира пакистанска територия за първи път от половин век и бойни самолети от двете държави влязоха в схватка за разединения регион. Напрежението беше потушено, след като Пакистан върна свален индийски пилот. Но през последните седмици възникна ново напрежение, след като Индия отмени полуавтономния статут на част от Кашмир. Индия също така разположи стотици хиляди войници в региона и извърши хиляди арести.

Индия очаква един ден да поеме контрол и над пакистански Кашмир

Индия очаква един ден да поеме контрол и над пакистански Кашмир

Коментарът засилва риториката относно териториалния спор между двете държави

Хан заяви, че ходът е продиктуван от хиндуистката националистическа идеология на премиера Нарендра Моди. Пакистанският премиер нарече индийския си колега "фашист".

В момента Индия прилага засилени мерки за сигурност в Кашмир, където мнозинството са мюсюлмани. Отделно са орязани мобилните и интернет услуги, но Хан предрича народно недоволство щом мерките бъдат отменени.

Пакистанският премиер поведе антииндийски митинг в Кашмир

Пакистанският премиер поведе антииндийски митинг в Кашмир

Исламабад се опасява, че напрежението може да предизвика "случайна война" с Индия

"Те ще излязат на улицата. Какво ще се случи тогава", попита Хан пред журналисти в Общото събрание на ООН. Той подчерта, че в региона в момента има 900 000 индийски войници.

"Страхувам се, че ще има клане и нещата ще започнат да излизат извън контрол", предупреди пакистанският лидер.

"Основната причина да бъда тук е да се срещна със световните лидери в ООН и да разговаряме за това. Ние се насочваме към потенциална катастрофа с размери, които никой тук не осъзнава", каза той и припомни Карибската криза.

Пакистан се умори да търси диалог с Индия за Кашмир

Пакистан се умори да търси диалог с Индия за Кашмир

Исламабад изчерпал всичките си усилия и не можел да направи нищо повече

Хан се закани да защитава територията на Пакистан, но изрази страха си от безконтролна ескалация. Той е изразил притесненията си по време на разговори с Доналд Тръмп, Ангела Меркел, Еманюел Макрон и Борис Джонсън.

Тръмп предложи да посредничи, но само ако Пакистан и Индия се съгласят. Ню Делхи е против външно посредничество.

Индия пак ограничи придвижването в главния град на Кашмир

Индия пак ограничи придвижването в главния град на Кашмир

След сблъсъци между жители и полицията