Пакистанец стои зад убийството на 27-те ирански военни миналата седмица. Такава е националността на атентатора-самоубиец, при чиято атака бяха ранени 13 други военни, предаде "Ал Джазира", като цитира високопоставени източници от армията.

Атентаторът е идентифициран - той се казва Хафиз Мохамед Али.

Установено е, че атаката е била извършена от терористична клетка. Най-малко още петима бойци са съпричастни, като сред тях също има пакистанци. Също така и ирански граждани са участвали.

Атентатът бе извършен в южната част, в пограничния с Пакистан район Систан-Балучестан.

Припомняме, че преди дни Иран призова съседен Пакистан да се справи с бойците, които убиха 27 от революционната ѝ гвардия в нападение близо до границата, съобщи "Ройтерс", позовавайки се на държавните медии.

В противен случай могат да очакват военни действия от страна на Техеран "да накаже терористите".

Сунитската група Jaish al Adl (Армията на правосъдието), която твърди, че се стреми към по-големи права и по-добри условия за живот на белушките етнически малцинства, пое отговорността за атаката.

Иран поиска от Пакистан да се пребори с бойците, убили 27 гвардейци

Иран поиска от Пакистан да се пребори с бойците, убили 27 гвардейци

В противен случай се очакват военни действия от страна на Техеран

Иранските шиитски мюсюлмански власти твърдят, че войнствените групи действат от сигурни убежища в Пакистан и многократно са призовавали съседната страна да се справи с тях.

В миналото Иран обвини регионалния си съперник, Саудитска Арабия, че подкрепя войнстващите сунитски групи, които са атакували нейните сили за сигурност. Рияд отрече обвиненията.