Иран призова съседен Пакистан да се справи с бойците, които убиха 27 от революционната ѝ гвардия в нападение близо до границата, съобщи "Ройтерс", позовавайки се на държавните медии.

В противен случай могат да очакват военни действия от страна на Техеран "да накаже терористите".

"Ако Пакистан не изпълни своите отговорности, Иран си запазва правото да се изправи срещу заплахите по своите граници, въз основа на международното право и ще отмъсти за наказване на терористите," заяви командирът на революционната гвардия генерал-майор Мохамед Али Джафари.

Атентаторът-самоубиец, убил 27 членове на иранската елитна революционна гвардия в югоизточен регион, където силите за сигурност са изправени пред увеличаване на атаките на бойци от сунитското мюсюлманско малцинство в страната.

Сунитската група Jaish al Adl (Армията на правосъдието), която твърди, че се стреми към по-големи права и по-добри условия за живот на белушките етнически малцинства, пое отговорността за атаката.

Иранските шиитски мюсюлмански власти твърдят, че войнствените групи действат от сигурни убежища в Пакистан и многократно са призовавали съседната страна да се справи с тях.

В миналото Иран обвини регионалния си съперник, Саудитска Арабия, че подкрепя войнстващите сунитски групи, които са атакували нейните сили за сигурност. Рияд отрече обвиненията.