Сто четиридесет и двама новозаразени бяха потвърдени на Западния бряг в понеделник следобед, заяви говорителят на палестинското правителство Ибрахим Милхим.

Това е рекорд в палестинските територии от началото на пандемията.

Западният бряг стана свидетел на обезпокоителен скок в случаите през изминалата седмица, като палестинските здравни служители заявиха, че може да навлизат във "втора вълна".

За да се предотврати разпространението на вируса, събиранията бяха забранени на Западния бряг в събота, а Хеброн и Наблус бяха поставени под блокада. Хеброн се очертава като епицентър на епидемията, регистрира 113 от 142-те нови инфекции, най-вече в селата Халхул и Тафух.

Джамии и църкви отново бяха затворени на Западния бряг и вместо това палестинците бяха призовани да се молят у дома. Общественото търсене на молитви в джамии предизвика търкания между палестинците от Западния бряг и силите за сигурност по време на предишното блокиране.

Забраната за социални събирания обаче не попречи на движението Фатах да проведе мащабен митинг в долината на Йордан срещу плановете на Израел да анексира части от Западния бряг.

975 са потвърдените случаи в Палестина, трима починалите, а 439 са се възстановили. 

Израел регистрира над 21 000 случая, повече от 300 починали и 15 760 излекувани.