Премиерът на Палестинската автономия Мохамад Щайе призова международните сили да бойкотират мирния план на Доналд Тръмп, който палестинците разглеждат като пристрастен в полза на Израел, информира АФП.

Тръмп разкрива дългоочаквания мирен план за Близкия изток до дни

Тръмп разкрива дългоочаквания мирен план за Близкия изток до дни

На президентския самолет Air Force One на път за Маями американският президент сравни разрешаването на един от продължителните териториални спорове в света с бизнес сделка

"Това е план за защита на Тръмп от импийчмънт и защита на (премиера Бенямин) Нетаняху от затвор. Това не е мирен план за Близкия изток", каза министър-председателят на среща на кабинета.

"Този план дава суверенитет на Израел над палестинската територия. Призоваваме международната общност да не бъде партньор в това, защото противоречи на международното право. Правата на палестинския народ не са за продан", закани се Щайе.

Премиерът изтъкна, че президентът Махмуд Абас ще свика среща на палестинското ръководство за обсъждане на най-добрите начини да се отговори на плана.

В Газа днес няколкостотин палестинци протестират срещу плана на Тръмп, който е наричан от палестинците иронично "Споразумението на века".

Междувременно стана ясно, че наскоро Абас е отказал телефонен разговор с президента Доналд Тръмп, информира Анадолската агенция, позовавайки се на висш палестински представител.

Днес Тръмп ще приеме Нетаняху и Бени Ганц, лидер на опозиционната израелска партия "Синьо и бяло", в Белия дом. Те ще обсъдят плана на американската администрация за разрешаване на израелско-палестинския конфликт.

"Имаше опити от Тръмп да проведе телефонен разговор с Абас, но той отказа", каза източникът и добави, че това е станало през последните няколко дни.