В събота, 3 април 2021 г., се навършват пет години от удивителното изтичане на 11,5 милиона документа от Базираната в Панама компания за данъчни консултации Mossack Fonseca. Тези документи разкриха скрита структура на престъпност, корупция и избягване на данъци, прикрити от тайни офшорни компании - прикриване на приходи от мръсен бизнес и избягване на данъци, пише за "Евронюз" Андерс Далбек, мениджър по глобална данъчна политика в ActionAid.

Докато документите показват, че много от най-богатите хора и компании в света - включително 143 политици и техни сътрудници - използват офшорни данъчни убежища, за да избегнат плащането на справедливия си дял от данъците, обикновените граждани в много страни по света са изправени пред изтощителни мерки за строги икономии.

Въпреки че срещу много лица бяха повдигнати обвинения и няколко високопоставени политици се оттеглиха, вече 5 години политиците не успяват да променят структурите, които позволяват избягване на данъци, корупция и мръсен бизнес, разкрити в "Панамските досиета". Скандалът с Mossack Fonseca представлява само върхът на айсберга по отношение на загубите на приходи от незаконни финансови инструменти и данъчни убежища.

Мрежата за данъчно правосъдие изчислява, че годишно се избягват около 500 милиарда щатски долара корпоративен данък в световен мащаб - с помощта на сложна мрежа от данъчни убежища, банки, финансови съветници, големи компании и елитът. ОИСР и Европейският съюз предприеха някои мерки за повишаване на прозрачността, но на практика милиардерите и бизнесите, които се опитват да избегнат данъци и прането на пари, все още могат да го направят, тъй като лидерите не са променили коренно законите и разпоредбите, които им позволяват това.

Докато "Панамските досиета" разкриха как световният елит крие парите си офшорно, ние не трябва търсим много далеч, за да видим колко държави в ЕС улесняват данъчните злоупотреби. Държави като Холандия и Люксембург са сред най-големите в съдействието за избягване на данъци в света, други като Ирландия, Кипър и Малта също имат характеристики на данъчните убежища. Това е напълно недопустимо.

Откакто се появиха "Панамските досиета" наблюдаваме и експлозия в цифровата икономика, която както е известно, е изключително трудна за облагане с данъци, тъй като може да бъде трудно да се установи къде точно са приходите на технологичните компании и много големи технологични компании използват тази липса на яснота, за да избегнат плащането на справедливия си дял от данъци.

Например, изследване на ActionAid установява, че 20 развиващи се страни могат да изгубят около 2,8 милиарда щатски долара данъчни приходи от Facebook, Alphabet Inc и Microsoft поради несправедливи глобални данъчни правила.

Потенциалните данъци, събрани само от тези три големи технологични компании, могат да се насочат към Световната здравна организацията (СЗО), която изчислява недостиг на повече от 1,7 милиона медицински сестри в тези страни само за три години.

COVID-19 постави във фокуса зависимостта ни от обществените услуги, особено здравеопазване, образование и недостиг на финансиране за тях.

Обединеното кралство и САЩ, които обявяват планове за повишаване на корпоративните данъци, са признание за необходимостта от повече такива данъчни приходи по време на пандемията и след това. В допълнение към повишаване на корпоративния данък, настоящата криза Covid-19 трябва да даде допълнителен тласък за ЕС и страните членки да предприеме спешни действия за реално премахване на данъчните вратички и да променят други закони и правила, които улесняват избягването на данъчно облагане.

Неотдавнашна директива, предложена от Европейската комисия относно публичното докладване по държави, което ще изисква от компаниите да оповестяват приходите си, печалбите, платените данъци и икономическата си дейност в всяка държава, в която присъстват, е важна стъпка към данъчната прозрачност и представлява огромна победа за много организации на гражданското общество. Но е необходимо много повече, ако ЕС иска ефективни действия за справяне с проблемите, осветлени преди 5 години от "Панамските досиета".

Има четири основни действия, които ЕС трябва да предприеме по отношение на данъчната справедливост: държавите-членки трябва да премахнат всички данъчни убежища в собствените си страни; ЕС трябва да актуализира своя черен списък с данъчни убежища, за да включи всички данъчни убежища, включително собствените си държави-членки. Това трябва да включва черен списък с юрисдикции с нулев или много нисък данък; трябва да се преработят данъчни договори, които позволяват на компаниите да преместват приходи в данъчни убежища без данъци; и ЕС, и държавите-членки трябва да поемат водещата роля за правилното облагане на цифровата икономика.

По думите на Глобалния алианс за данъчно правосъдие, номинирани за Нобелова награда за мир за 2021 г .: "Няма продължителен мир без социална справедливост и няма социална справедливост без данъчна справедливост".

Правителствата на ЕС трябва да спрат да се оправдават, сега са необходими действия, за да се обърне специално внимание на избягването на данъци и тайнствеността като се има предвид продължаващата пандемия на Covid и необходимостта правителства по целия свят, не само в ЕС, да могат да събират приходи за финансиране на жизненоважни обществени услуги.

САЩ обвиниха четирима за "Панамските досиета"

САЩ обвиниха четирима за "Панамските досиета"

Разплита се афера за офшорни сметки