Мерките за социална дистанция в Германия ще бъдат удължени най-малко до 19 април и ще бъдат оценени във вторник след Великден. Това съобщи германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от АФП.

Президентът на Германия призова за световен съюз срещу коронавируса

Президентът на Германия призова за световен съюз срещу коронавируса

Нито една държава не може да победи коронавируса сама

Във вторник след Великден, 14 април, федералните и провинциални правителства ще оценят ситуацията.

"Днес оценихме ситуация и потвърдихме, че ограниченията...ще бъдат валидни до 19 април. Ще направим повторна оценка на ситуацията във вторник след Великден", каза Меркел по време на телеконференция с премиерите на 16-те провинции.

"Пандемията не спира за ваканции", подчерта Меркел и добави, че все още е твърде рано да се говори за отмяна на мерките и поясни, че страната все още е далеч от това, което трябва да постигне.

В Германия отхвърлят призиви за задължително носене на маски

В Германия отхвърлят призиви за задължително носене на маски

Два града в Източна Германия, Йена и Нордхаузен, вече предприеха едностранни стъпки и последваха Австрия

Канцлерът призова германците да се въздържат от пътуване и посещения, особено при роднините си.

Според нея като цяло ограниченията се спазват добре.

Меркел се въздържа от въвеждане на пълна блокада в страната. От 23 март в Германия е въведена така наречената "контактна забрана", която включва забрана на събирания с повече от двама души, като изключение е само за семействата.

149 починали и близо 5500 заразени с коронавирус в Германия за 24 часа

149 починали и близо 5500 заразени с коронавирус в Германия за 24 часа

С тях починалите нараснаха до 732

Междувременно германски медии съобщават за огнища на коронавируса в старчески домове из страната. Болните на вентилатори в германските болници се увеличиха с 20% във вторник до 1189. Според Институт "Роберт Кох" 8954 от 16 319 легла за интензивна грижа са заети. По-рано днес институтът съобщи, че за последните 24 часа са регистрирани 149 починали и близо 5500 заразени с коронавирус.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 754 000 потвърдени случая, а починалите са повече от 36 000. Регистрирани са случаи в 202 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 860 000 случая и повече от 42 000 починали в 180 държави, възстановили са се повече от 178 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".