Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, заедно с други свои колеги от четири държави, призоваха за "истински световен съюз" в борбата срещу коронавируса.

Писмото е публикувано в британския всекидневник "Файненшъл таймс", информира "Дойче веле".

В Германия отхвърлят призиви за задължително носене на маски

В Германия отхвърлят призиви за задължително носене на маски

Два града в Източна Германия, Йена и Нордхаузен, вече предприеха едностранни стъпки и последваха Австрия

Нито една държава не може да победи коронавируса сама. Ние всички трябва да допринесем с нещо, без значение от мащаба на нашите икономики или населенията ни. Глобално решение е в полза за всеки, пише Щайнмайер заедно с краля на Йордания Абдула II, президента на Сингапур Халима Якоб, президента на Етиопия Сахле-Ворк Зевде и президента на Еквадор Ленин Морено.

149 починали и близо 5500 заразени с коронавирус в Германия за 24 часа

149 починали и близо 5500 заразени с коронавирус в Германия за 24 часа

С тях починалите нараснаха до 732

За "засилване на сътрудничеството и солидарността" вместо "геополитически битки" призова Щайнмайер. Той също призова за обединявяне на научните изследвания по "най-убедителния начин" в борбата срещу коронавируса.

Държавните глави обявиха, че бъдещият съюз трябва да се фокусира върху четири ключови задачи, включително разработване на ваксини. Щом веднъж е създадена ваксината, тя трябва да бъде използвана за защита на всички, включително и уязвимите групи като бежанците.

Бъдещият съюз също ще гарантира "справедливо и равно разпределение на тестовете и важните медицински консумативи за всички".