Папа Франциск помоли Пхенян да го покани на визита в Северна Корея, съобщава "Франс прес".

В телевизионно интервю за южнокорейската държавна телевизия KBS той заяви, че не би отказал възможността да посети страната и да работи за мира.

Евентуална папска визита в изолираната ядрена държава беше обсъждана и през 2018 г., когато тогавашният южнокорейски президент Мун Дже-ин започна кръг от дипломатически преговори с лидера на КНДР Ким Чен-ун.

На срещата на върха Мун, който е католик, съобщи, че Ким му е заявил, че понтифът ще бъде посрещнат "с ентусиазъм". Тогава папа Франциск отвърна, че е готов да отиде, ако получи официална покана.

Пхенян обаче до голяма степен прекъсна контактите си със Сеул след провала на втората среща на върха между Ким и тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп през 2019 г.

"Когато ме поканят - тоест, моля, поканете ме - няма да откажа", категоричен бе папа Франциск и увери: "Целта е просто братство".

Сеул зове Пхенян да се съгласи на визита на папа Франциск

Сеул зове Пхенян да се съгласи на визита на папа Франциск

Светият отец подготвя ключово посещение на Корейския полуостров

Връзките между Севера и Юга са в застой, откакто през май в Южна Корея встъпи в длъжност новият президент Юн Сук Йел, който е склонен към ястребски настроения.

Юн предложи помощ на Пхенян в замяна на ядрено разоръжаване, но КНДР отхвърли този план.

Северът обвини Юга за избухналата през май епидемия от COVID-19 и по-рано този месец заплаши да "унищожи" властите на Сеул в знак на отмъщение.

През настоящата година Северна Корея проведе рекорден брой изпитания на оръжия, включително изстрелване на междуконтинентална балистична ракета с пълен обсег за първи път от 2017 г. насам.

Папата неведнъж е призовавал корейците на полуострова да "работят за мир".

Вие - корейският народ, сте пострадали от войната, отбеляза той.

Кризата с Пхенян може да доведе до опустошителна война, притеснен папата

Кризата с Пхенян може да доведе до опустошителна война, притеснен папата

Призова за международно посредничество

Въпреки е религиозната свобода е залегнала в конституцията на КНДР, всякаква религиозна дейност извън санкционираните от държавата институции е забранена.

В началото на XX в., преди разделянето на полуострова, Пхенян е регионален мисионерски център с десетки църкви и процъфтяваща християнска общност, която му спечелва титлата "Източен Йерусалим".

Въпреки това обаче Ким Ир Сен - покойният лидер основател на Севера и дядо на настоящия владетел, разглежда християнството като заплаха и го изкоренява чрез екзекуции и трудови лагери.

Оттогава Пхенян позволява на католически организации да изпълняват проекти за помощ, но преки отношения с Ватикана не съществуват.

При посещението си в Южна Корея през 2014 г. папа Франциск отслужи специална литургия, посветена на обединението на двете Кореи.