Папа Франциск каза на президента Джо Байдън, че се моли Бог да ръководи усилията му за постигане на помирение в Съединените щати, докато ръководителят на католическите епископи на страната осъди позицията на Байдън относно абортите, съобщава "Ройтерс".

В съобщение, изпратено малко след като вторият католически президент на САЩ положи клетва, Франциск също заяви, че се надява Байдън да работи за общество, белязано от истинска справедливост, свобода и зачитане на правата и достойнството на всеки човек, особено на бедните, уязвимите и тези без глас.

"Под ваше ръководство, нека американският народ продължи да черпи сила от възвишените политически, етични и религиозни ценности, които са вдъхновявали нацията от нейното основаване. Също така моля Бог, източника на всяка мъдрост и истина, да насочи усилията ви за насърчаване на разбирателството, помирението и мира в Съединените щати и между народите по света, за да се постигне всеобщото общо благо", коментира папата.

В посланието си до Байдън в сряда папата каза, че "тежките кризи, пред които е изправено нашето човешко семейство, изискват далновидни и обединени отговори".

Ръководителят на Американската католическа епископска конференция, архиепископ на Лос Анджелис, Хосе Гомес, извести, че епископите ще продължат да се борят с Байдън заради позицията му по няколко морални въпроса, главно за абортите.

Байдън, подобно на много други католически политици, заяви, че лично е против абортите, но не може да налага позицията си на другите.

Гомес похвали Байдън за това, как вярата му донесе утеха по време на трагедии и неговата ангажираност към бедните, но каза, че епископите трябва да провъзгласят цялата истина на Евангелието.

"И така, трябва да отбележа, че новият ни президент се ангажира да следва определени политики, които биха довели до морални злини и биха застрашили човешкия живот и достойнство, най-сериозно в областта на абортите, контрацепцията, брака и пола", каза Гомес.

В ход, който подчерта дълбоките разногласия между американските епископи относно начина на подход към новата администрация, кардинал Блейз Купич от Чикаго заяви, че изявлението на Гомес е "необмислено" и че много епископи не са консултирани.

Много католически консерватори подкрепиха Тръмп. Папа Франциск имаше доста хладни отношения с Тръмп, като не беше съгласен с него по редица въпроси, включително имиграцията и изменението на климата.

Джо Байдън положи клетва: Ще напишем история на надеждата, на достойнството
Обновена

Джо Байдън положи клетва: Ще напишем история на надеждата, на достойнството

„Празнуваме триумфа не на личност, а на демокрацията”...