Папа Франциск заяви, че днес украинците страдат от "мъченичеството на агресията" и сравни войната на Русия в Украйна с "ужасния геноцид" от 30-те години на миналия век, когато съветският лидер Йосиф Сталин причини глад в страната, съобщава "Ройтерс".

Говорейки пред хиляди хора на площад "Свети Петър" по време на седмичната си обща аудиенция, Франциск спомена "Гладомора" - смъртта от глад, при която загинаха милиони украинци.

"Тази събота се отбелязва годишнината от ужасния геноцид на Гладомора - унищожението от глад през 1932-33 г., което беше изкуствено предизвикано от Сталин", посочи той.

"Нека се помолим за жертвите на този геноцид и за толкова много украинци - деца, жени, старци - които днес страдат от мъченическата смърт на агресията", допълни главата на Римокатолическата църква.

Папа Франциск иска мир, а не просто примирие в Украйна

Папа Франциск иска мир, а не просто примирие в Украйна

Ватиканът предлага да посредничи за прекратяване на конфликта

В продължение на стотици години украинският език и всякакъв израз на украинската култура и независима идентичност бяха заличени - първо по време на Руската империя, а по-късно от Съветския съюз.

Гладоморът е резултат от усилията на Сталин да колективизира селското стопанство и да изкорени новозараждащото се националистическо движение в Украйна.

От началото на руската инвазия през февруари Франциск споменава Украйна в почти всички свои публични изяви и неколкократно предупреди, че има опасност кризата да доведе до използването на ядрени оръжия, което би имало неконтролируеми последствия в световен мащаб.

Миналия месец Франциск за първи път директно помоли руския президент Владимир Путин да прекрати "спиралата от насилие и смърт" в Украйна.

Папа Франциск: Украйна е подложена на зверства и жестокост

Папа Франциск: Украйна е подложена на зверства и жестокост

Той нарече украинците благороден народ, който е измъчван