Изхвърлянето на пластмаса във водните басейни е престъпно и на това трябва да се сложи край, ако човечеството иска да съхрани планетата за бъдещите поколения. Това заяви папа Франциск, цитиран от "Ройтерс".

В едночасово интервю за италианската държавна телевизия RAI той отново повтори някои от ключовите теми на своята служба като папа, като защитата на правата на мигрантите и осъждането на прекомерните разходи за въоръжение и идеологическата праволинейност на консерваторите в Църквата.

Замърсяването с пластмаса на планетата може вече да е непоправимо

Замърсяването с пластмаса на планетата може вече да е непоправимо

"Нивата на пластмасовите емисии в световен мащаб могат да предизвикат ефекти, които няма да можем да обърнем"

Франциск, който превърна защитата на околната среда в крайъгълен камък на своя понтификат, разказа как италиански рибари му се оплакали, че са открили много тонове пластмаса в Адриатическо море. Следващия път, когато ги видял, те му споделили, че са намерили два пъти повече отпадъци.

"Хвърлянето на пластмаса в морето е престъпно. То убива биоразнообразието, убива земята, убива всичко", категоричен бе папата.

Да се ​​грижиш за творението, е процес, в който трябва да се включим, заяви той, цитирайки песен на бразилския певец Роберто Карлос, в която момче пита баща си защо "реката вече не пее", а бащата му отвръща, че "ние я погубихме".