Европа ще "победи" ислямския тероризъм, дори и ако Старият континент бъде ударен отново.

Това пише в коментарна статия премиерът на Франция Манюел Валс за няколко европейски вестника във връзка с една година от терористичната атака в Париж, при която бяха убити 130 души.

Припомняме, на 13 ноември терористи избиха 130 души и раниха стотици при нападение на няколко локации във френската столица.

Година след 13 ноември (...) нашите общества са обзети от безпокойство. Ние им дължим истината. Да, тероризмът пак ще ни удари. Но ние разполагаме с всички ресурси за съпротива и цялата мощ, за да победим. Ние, европейците, ще победим ислямския тероризъм, пише Валс.

Статията е публикувана едновременно в испанския вестник "Паис", италианския "Република", британския "Гардиън", френския "Соар", швейцарския "Трибюн дьо Женев" и германския "Велт".

Отбелязвайки, че "заплахата е тук и е постоянна" и че тя засяга в различна степен всички европейски страни, Валс ги призовава да поемат отговорност за своята сигурност, още повече, че "Съединените щати все по-малко се занимават със световните дела".

"Европа не може повече да кръшка и да се крие зад гърба на американския си съюзник", поясни френският премиер.