Франция и Германия представиха най-амбициозния план за военна отбрана на Европейския съюз за последните почти две десетилетия. Той има за цел да убеди скептичните държави членки от Източна Европа и да избегне сблъсък с Великобритания относно военното бъдеще извън съюза, съобщава Ройтерс.

В концертна зала в Братислава военните министри на ЕС, включително британският министър Майкъл Фелън, обсъдиха френско-германските предложения за първи път, търсейки съгласувана стратегия, която евролидерите да могат официално да одобрят на срещата на върха през декември.

Предложенията включват увеличаване на разходите за военни мисии, съвместно развиване на активи като хеликоптери и безпилотни самолети, разширяване на мироопазващите мисии в чужбина и изграждане на по-силна военна отбрана срещу хакери в киберпространството, които са подкрепяни от държави.

Великобритания, която запазва пълното си право на глас, докато все още е член на съюза, настоява плановете да не отслабват НАТО. Тя има подкрепата на Полша и на балтийските страни.

Ще продължим да се противопоставяме на всяка идея за армия на ЕС или военен щаб на ЕС”, каза британският министър пред журналисти при пристигането си за срещата.

Съгласни сме, че Европа трябва да направи повече (...), но просто да се прави копие или да се подкопава НАТО е неправилният начин”, изтъкна той.

Преди началото на срещата министрите на Германия и Франция, респективно Урсула фон дер Лейен и Жан-Ив льо Дриан, подчертаха, че няма планове за армия от европейски войници, носещи една и съща военна униформа.

Лейен поясни, че планът има точно обратната цел, а именно европейските страни да бъдат подготвени да действат заедно.

Тя припомни, че Европа е имала проблеми при координирането на подкрепа по време на епидемията от Ебола в Западна Африка през 2014 година. През 2011 година въздушната кампания на Великобритания и Франция в Либия също е показала ограниченията на Европа, която е поискала помощ от САЩ за предоставяне на самолети цистерни, логистика и друга военна помощ.

От края на 90-те години на XX век в ЕС са предлагани редица инициативи за общи усилия във военната отбрана, но не са дали резултат. Плановете днес могат да укрепят възможностите на ЕС да реагира без помощта на САЩ при проблеми по границата или при агресия на Русия.

Обаче от години Великобритания блокира подобни планове, страхувайки се, че Брюксел ще управлява европейска армия. Франция, която заедно с Обединеното кралство, е основна военна сила в Европа, сега вижда възможност да покаже лидерство без Лондон. Но Великобритания се закани да защити военните си интереси, докато е членка на съюза.