Председателят на Камарата на общините на Великобритания Джон Бъркоу избра три предложения за изменение на предложеното от премиера Тереза Мей споразумение за Брекзит, които ще бъдат гласувани по-късно днес, съобщават "Гардиън" и други медии.

Бъркоу обаче не одобри поправка за втори референдум.

Първата поправка, внесена от лидера на Лейбъристката партия Джереми Корбин, призовава да се даде възможност на парламента да гласува изменено споразумение за напускане или провеждане на дебат за следващите стъпки до 27 февруари.

Рюте: Великобритания ще бъде твърде малка на световната сцена след Брекзит

Рюте: Великобритания ще бъде твърде малка на световната сцена след Брекзит

Брекзит ще направи Великобритания посредствена икономика

Внесената от Шотландската национална партия поправка призовава правителството да поиска удължаване на Член 50 от Лисабонския договор и отлагане на Брекзит с най-малко три месеца.

Последната поправка е на консервативния депутат Ана Субри. Ако бъде одобрена, правителството ще бъде принудено да публикува през следващите седем дни анализ на отражението върху бизнеса и търговията при сценарий Брекзит без споразумение. Според "Гардиън" Мей е изправена пред загуба, тъй като най-вероятно поправката на Сурби ще бъде подкрепена от мнозинството.

Междувременно се съобщава, че Европейската изследователска група - фракция, бореща се за "твърд" Брекзит в рамките на Консервативната партия - планира да се въздържи по време на гласуването тази вечер, което сериозно може да подкопае позицията на премиера Тереза Мей. При загуба в парламента Мей няма да бъде засегната пряко, но ще представлява голяма спънка в усилията й да си осигури отстъпки от страна на ЕС.

Великобритания вече изгуби £80 млрд. от Брекзит

Великобритания вече изгуби £80 млрд. от Брекзит

Обединеното кралство е изгубило по 40 милиарда британски лири на година

Министърът за Брекзит Стивън Баркли откри днешния дебат за Брекзит преди гласуването на поправките тази вечер. Той заяви, че все още е възможно напускане на ЕС без споразумение. По думите му правителството трябва да представи варианти какъв ще е планът в случай на Брекзит без сделка. Министърът каза още, че Лондон трябва да изпрати ясен сигнал на Брюксел относно притесненията си, свързани с предпазния механизъм за Ирландия.