Християндемократическият съюз на германския канцлер Ангела Меркел губи подкрепа след местни избори в три федерални провинции на Германия, сочат екзит пол резултати, цитирани от световни агенции.

Днес се проведоха избори за местен парламент в Баден Вюртемберг, Саксония Анхалт и Райнланд Пфалц.

След силно представяне антиимигрантската партия „Алтернатива за Германия” печели достатъчно, за да влезе в трите регионални парламента

Тези избори бяха предшествани от рекорден брой социологически проучвания. Интересът към тях е огромен поради  изострената полемика по отношение на имигрантския проблем.

Разположението на силите и в трите провинциални парламента ще доведе до трудности при коалирането и съставянето на действащи правителства.

Миграционната политика на Меркел минава проверка на избори

Миграционната политика на Меркел минава проверка на избори

Канцлерът "стиска палци"

Партията на канцлера губи в две от трите провинции.

В Баден Вюртемберг печелят Зелените с 32,1%, следвани от християндемократите с 27,5%, социалистите с 12,8%, „Алтернатива за Германия” с 12,5% и останалите партии получават под 10% подкрепа.

В Райнланд Пфалц социалистите побеждават с 37,5% подкрепа. Зад тях се нареждат християндемократите с 32,5%, „Алтернатива за Германия” с 11% и останалите са с под 10%.

Само в Саксония Анхалт Християндемократическият съюз е първи, получавайки 29% подкрепа. Изненадващо втора е партия „Алтернатива за Германия” с 23%, следвани от „Левица” със 17%, социалистите с 11,5% и останалите под 10%.