Нито един от кандидатите, участвали в президентските избори в Тунис, не е спечелил повече от 50% от гласовете. Това съобщи в неделя туниският информационен портал Webdo с позоваване на екзит пол.

Според него резултатите от изходните анкети показват, че независимият кандидат Кайс Саид, който печели 19,5% от гласовете, както и медийният магнат Набил Каруи, за когото са гласували 15,5% от избирателите, ще се състезават на втория тур на президентските избори в Тунис.

Най-активните във вота са били жени, които играят важна роля при избора на кандидати за държавния глава. В същото време по време на изборите се регистрира игнорирането на процеса на гласуване от младите хора, главно възрастни хора отиват до урните.

Президентската предизборна битка в Тунис се усложнява

Президентската предизборна битка в Тунис се усложнява

Въпреки ареста медийният магнат Набил Каруи не се отказва

Избирателната активност в първия тур на президентските избори в Тунис беше 45,02% (3 010 908 избиратели). Това съобщи по време на пресконференция ръководителят на Висшата независима избирателна комисия на републиката Набил Бафун. На предишните президентски избори, проведени през ноември 2014 г., повече от 64% от избирателите са упражнили правото си на глас.

Според тунисткия закон за избори и референдуми резултатите от гласуването трябва да бъдат обявени от Централната избирателна комисия не по-късно от три дни след закриването на последната избирателна секция. Ако никой от кандидатите не получи повече от 50% от гласовете, ще бъде насрочен втори тур, който трябва да се проведе не по-късно от 13 октомври. В съответствие с конституцията на Тунис държавният глава се избира за срок от пет години чрез всеобщо пряко тайно гласуване.

На 92 г. почина президентът на Тунис

На 92 г. почина президентът на Тунис

Бежи Каид Есебси заемаше поста на президент от 2014 г.

Първият тур беше първоначално насрочен за 17 ноември, но във връзка със смъртта на държавния глава Бежа Кайда ал Себси Централната избирателна комисия реши да организира предсрочно гласуване на 15 септември. Предвижда се предварителните резултати от гласуването да бъдат обявени на 17 септември.