Съдът вдигна забраната за идентифициране на единствения заподозрян за пожарите в Австралия, при които загинаха близо 190 души и обяви името на главния виновник.

Властите призоваха хората да не изливат гнева си за огнената стихия върху него, коментира АП.

Случаят на 39-годишния Брендан Сокалук, обвинен в палежа на стотици пожари, които вилнееха в южната част на щата Виктория на 7 февруари, днес влезе в съда. Сокалук предпочете да остане под полицейска защита.

Той беше арестуван в края на миналата седмица по обвинение за умишлен палеж, причинил смъртта на много хора. Брендан Сокалук беше заподозрян, че е запалил горския огън, наречен пожарът „Чърчил".

Най-вероятно той ще получи максимална присъда от 25 години затвор по това обвинение. Той е обвинен и в притежанието на детска порнография, за което се полагат 5 години затвор и това е максималната присъда, предвидена от закона. 

Властите в щата Виктория съобщиха, че броят на загиналите може да се увеличи, тъй като продължава претърсването на отломките от унищожените от огъня къщи.

Последните данни за загиналите включват 43 души от град Марисвил, където се смята, че е имало между 100 и 500 души по време на пожарите.

Изключително високите температури и сухият вятър на 7 февруари разпалиха десетки пожари, които остави цели градове в пепел, разрушиха повече от 1 800 къщи и принудиха над 7 000 души да напуснат домовете си.

Полицията обяви, че броят на жертвите на пожарите е достигнал 189 души. Състоянието на някои от жертвите не позволява те да бъдат разпознати.

Премиерът на щата Виктория Джон Бръмби обяви, че разследването ще продължи възможно най-дълго, за да бъдат разпитани всички заподозрени за причиняване на пожарите.