Пекин заклейми "безсрамните" и "злобни" западни "скептици", които поставят под въпрос историческото решение за пожизнено управление на президента на Китай Си Дзинпин, пише "Гардиън".

Вчера парламентът на Китай одобри с почти пълно единодушие промените в конституцията, с които се премахва ограничението върху броя управленски мандати на китайския президент.

По примера на Мао президентът на Китай отново става пожизнен

По примера на Мао президентът на Китай отново става пожизнен

Целенасочено се създава култ към личността на Си Цзинпин

Ден след решението държавните вестници обърнаха внимание на критиките на чуждестранната преса по адрес на президента на Китай.

Вече се превърна в навик за някои на Запад да говорят враждебно за политическата система на Китай...всеки път, когато стане въпрос за Китай, те изберат да гледат през замъглени очила, пише всекидневникът China Daily в материал на редакцията.

Международната трибуна на Пекин контрира оценката на повечето независими наблюдатели, отбелязвайки, че премахването на ограниченията на президентския мандат не се "прилага пожизнено за всеки лидер".

Според изданието Западът продължава да пренебрегва китайската реалност и да поддържа нерационална позиция по отношение на китайската политическа система, която се базира на субективност и непрофесионален идеологически предразсъдък.

Партийният таблоид Global Times също нападна критиката на Запада, сравнявайки я като отегчителни "пътници на задната седалка", които постоянно дават непоискани съвети.

Според експерти и китайски либерали азиатският гигант се връща към ерата на репресиите, в която държавата се управлява от един човек.