Министерството на външните работи на Китай отхвърли обвиненията, че Пекин разпространява дезинформация за коронавируса, информира "Ройтерс".

Ведомството отговори на доклад на Европейския съюз, в който се твърди, че има "значителни доказателства" за тайни китайски операции в социалните мрежи.

Коронавирус: ЕС "гледа да не се конфронтира с Китай във връзка с жертвите"

Коронавирус: ЕС "гледа да не се конфронтира с Китай във връзка с жертвите"

За разлика от САЩ и Великобритания

"Китай се противопоставя на създаването и разпространяването на дезинформация от всеки или всяка организация. Китай е жертва на дезинформация, а не инициатор", коментира говорител на външното министерство на редовния брифинг.

В доклада на Европейския съюз се казва, че Китай и Русия са отговорни за разпространяване на дезинформация за вируса.

Миналата седмица "Ройтерс" съобщи, че високопоставени представители на китайското правителство са притискали ЕС да премахне някои критики от доклада, който беше публикуван със закъснение и с някои промени на информацията за Китай.

Говорителят на китайското ведомство отбеляза, че няма убедителни доказателства вирусът да е с произход Китай и предупреди, че "политическите маневри" зад призивите за независимо разследване няма да успеят.

Русия и Китай разпространяват фалшиви новини, за да отслабят Европа

Русия и Китай разпространяват фалшиви новини, за да отслабят Европа

Русия и Китай отхвърлят обвиненията

Представителят също отхвърли твърденията на президента на САЩ Доналд Тръмп, че Китай крие истината за вируса. По думите му Тръмп просто се опитва да прехвърли вината за собствения си провал.

Правителството на САЩ крие ли нещо? Защо бързат да обвиняват други правителства и международни организации, попита китайският говорител.