Пекин затвори в сряда около 10% от станциите в огромната си система на метрото като допълнителна мярка срещу разпространението на коронавирус, съобщава Асошиейтед прес.

Стопанисващите метрото в кратко съобщение заявиха, че затварянето на 40 предимно централни гари се предприема като част от мерките за контрол на епидемията. Не беше посочена дата за възобновяване на услугата.

Пекин е в повишена готовност за разпространението на COVID-19, като ресторантите и баровете са ограничени само за храна за вкъщи, фитнес залите са затворени и часовете са прекратени за неопределено време. Основните туристически обекти в града, включително Забраненият град и Пекинската зоологическа градина, затвориха закритите си изложбени зали и работят само с частичен капацитет.

Коронавирусът отново настъпва в Китай и Южна Африка

Коронавирусът отново настъпва в Китай и Южна Африка

С COVID-19 е и Кристалина Георгиева

Няколко общности, в които са открити случаи, са изолирани. На хората, живеещи в "контролирани" райони, е казано да останат в границите на града, включително 12 района, считани за високорискови, и други 35 считани за среднорискови.

От жителите на града се изисква да преминат три теста през седмицата, тъй като властите се стремят да открият и изолират случаи, без да налагат широкообхватни блокирания, наблюдавани в Шанхай и другаде. Отрицателен резултат от теста, получен в рамките на предходните 48 часа, е необходим за влизане в повечето обществени места.

Пекин в сряда регистрира само 51 нови случая, пет от които безсимптомни.

Затварянето на метрото би трябвало да има сравнително малко влияние върху градския живот, като Китай празнува празника на труда тази седмица и много пътуващи в столицата на 21 милиона вече работят от вкъщи.

В Пекин изпразниха магазините в очакване на локдаун

В Пекин изпразниха магазините в очакване на локдаун

Засегнат е районът, където се намират много посолства и бизнеси

Докато приема по-леко действията в Пекин, Китай като цяло се придържа към своя строг подход за "нулев COVID", който ограничава пътуванията, тества цели градове и създава обширни съоръжения, за да се опита да изолира всеки заразен човек. Блокадите започват със сгради и квартали, но стават в целия град, ако вирусът се разпространи широко.

Това причини най-голямо смущение в Шанхай, където властите бавно облекчават ограниченията, които ограничават повечето от 26 милиона души в града в техните апартаменти, жилищни комплекси или непосредствени квартали за близо месец, а в някои случаи и по-дълго.

В някои жилищни общности на един-единствен член на семейството беше разрешено да излиза два пъти седмично, за да пазарува, понякога също така да взема вещи за съседи.

Китай засега няма да разхлабва COVID мерките

Китай засега няма да разхлабва COVID мерките

Шанхай съобщава за над 25 000 нови случая на коронавирус