Пекин затваря още бизнеси и жилищни комплекси в петък, като властите засилиха проследяването на контакти, за да овладеят огнището на COVID-19, докато недоволството от едномесечното блокиране в Шанхай нараства, обобщава ситуацията с коронавируса Ройтерс.

Континентален Китай съобщи за 15 688 нови случая на коронавирус за 28 април, от които 5 659 са били симптоматични и 10 029 са били безсимптомни, съобщи Националната здравна комисия в петък. Трансграничните товарни железопътни превози между Северна Корея и Китай бяха прекратени след поредица от инфекции с COVID-19 в китайския граничен град Дандонг, съобщи южнокорейската агенция Йонхап.

Китай обяви, че ще засили политическата подкрепа за стабилизиране на икономиката, тъй като вътрешните огнища на COVID-19 и войната в Украйна повишават рисковете, заявиха в петък от Политбюро на Китайската комунистическа партия, цитирани от държавни медии.

Южна Корея заяви в петък, че ще отмени задължителното носене на маски за лице на открито следващата седмица в последната стъпка на страната за облекчаване на ограниченията на COVID-19, въпреки съпротивата от страна на бъдещото правителство (в страната предстои встъпване в длъжност на новоизбрания президент и назначаване на ново правителство), което определи решението като "преждевременно".

COVID огнището в Китай сваля цената на петрола

COVID огнището в Китай сваля цената на петрола

Нова тенденция

Еквадор също отменя задължителното носене на маски както за закрити, така и за открити пространства благодарение на "значителните победи срещу коронавируса", каза президентът Гилермо Ласо в четвъртък.

В Шотландия отменят задължителното тестване и изолация на хора със симптоми на коронавирусна инфекция, пише "Скотсман".

Маските за лице обаче ще останат задължителни в Италия в обществения транспорт и в някои закрити места до 15 юни, каза здравният министър на страната.

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева е дала положителен тест за COVID-19, съобщиха от МВФ след маратонските срещи миналата седмица със световните финансови лидери във Вашингтон.

Южна Африка може да навлезе в пета вълна на коронавируса след продължителен ръст на инфекциите през последните 14 дни, каза в петък министърът на здравеопазването Джо Фаала.

В Африка като цяло се наблюдава нарастване на инфекциите с COVID-19, до голяма степен предизвикано от удвояване на случаите, съобщени в Южна Африка, каза Световната здравна организация, като призова хората от целия континент да продължат да се ваксинират.

Предложение на акционери, призоваващо Moderna да проучи прехвърлянето на производството на ваксини срещу COVID-19 в по-слабо развитите страни, спечели 24% подкрепа от инвеститорите в четвъртък, след като получи одобрение от Световната здравна организация.

Moderna заяви, че е поискала от регулаторите на САЩ да разрешат ваксината срещу COVID-19 за деца под 6-годишна възраст, което ще я направи първата ваксина срещу коронавируса, достъпна за тези под 5 години.

Ръстът на COVID-19 е заради празниците, но у нас е без дифузното разпространение

Ръстът на COVID-19 е заради празниците, но у нас е без дифузното разпространение

Наесен се очаква отново да се следи разпространението