Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси и делегация от конгресмени пристигнаха на необявено посещение в Кабул, Афганистан, предадоха световните информационни агенции. 

Групата се състои от 8 демократи и 1 републиканец. Те вече проведоха среща с президента Ашраф Гани и представители на правителството. 

Основни теми са били сигурността и икономическото развитие. 

Визитата следва тази в Йордания, направена през уикенда, по време на която основна тема бе ситуацията в региона. 

Шефът на Пентагона Марк Еспър с първа визита в Афганистан

Шефът на Пентагона Марк Еспър с първа визита в Афганистан

Той ще се срещне с афганистанския президент Ашраф Гани

Припомняме, че вчера министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър пристигна в афганистанската столица на първо посещение, откакто пое Пентагона през юли. Вероятно визитата му е сигнал, че САЩ продължават да търсят начини за прекратяване на най-дългата война в историята на Съединените щати, информират АП, "Ройтерс" и АФП.

Той ще се срещне с афганистанския президент Ашраф Гани и ще посети 14-те хиляди американски войници в Афганистан, където САЩ вече 18 г. водят международна коалиция срещу "Ал Кайда" и талибаните.

Визитата идва на фона на блокираните мирни преговори. През миналия месец президентът на САЩ Доналд Тръмп прекрати разговорите с талибаните на фона на информация, че са близо до предварително споразумение за мир.

Еспър заявил на път за Афганистан, че той смята, че Вашингтон може да намали контингента си до около 8600 войници, което няма да попречи на антитерористичните операции срещу джихадистите от ДАЕШ ("Ислямска държава") и "Ал Кайда".