Време е да сложим край на диктатурата на Мадуро. Това заяви американският вицепрезидент Майк Пенс на митинг във Флорида, предадоха световните информационни агенции. 

Пенс говори пред венецуелци относно бъдещето на страната. 

Снимка 404074

Източник: EPA/БГНЕС

Както е известно, САЩ е сред страните, които подкрепят председателя на парламента Хуан Гуайдо за президент. Пенс настоя, че Вашингтон работи за мирно предаване на властта, но не изключва никакви сценарии.

Преди дни и съветникът по националната сигурност на Белия дом Джон Болтън призова банкерите, брокерите и дилърите по целия свят да не търгуват с венецуелските суровини като нефт и злато.

В същото време, Николас Мадуро заяви пред армията, че ще се бори за суверенитета на страната. 

Тръмп настоява Испания и ЕС да прекъснат диалога с Мадуро

Тръмп настоява Испания и ЕС да прекъснат диалога с Мадуро

Да се изгорят всички мостове, да се повиши натиска и Мадуро да падне

Гуайдо, който се самопровъзгласи за временен президент на държавата, коментира по-рано в интервю за агенция "Ройтерс", че смяната на властта в страната ще бъде от полза за нейните основни търговски партньори - Русия и Китай.

По думите му, президентът на страната Николас Мадуро "не защитава интересите на Венецуела" и чуждестранните инвестиции - и следователно е неизгоден като партньор.

Гуайдо беше признат за временен президент от страна на САЩ, Бразилия, Канада, Аржентина, Чили, Колумбия, Коста Рика, Гватемала, Хондурас, Панама, Парагвай, Перу, Грузия, Албания и няколко други страни. Европейският парламент също прокара резолюция, с която призовава страните членки да признаят опозиционния лидер Хуан Гуайдо за легитимен президент на Венецуела.

От своя страна Мадуро нарече Гуайдо "марионетка на Вашингтон". Москва споделя позицията му. Руският външен министър подчерта, че Русия е готова да помогне за установяването на диалог между легитимния президент и опозицията.

Също така в подкрепа на Мадуро се обявиха Китай, Турция и редица други страни.

С 1 млрд. евро Мадуро иска да остане на власт

С 1 млрд. евро Мадуро иска да остане на власт

САЩ подкрепят опозицията с $20 млн.

В редица държави се проведоха протести за и против Мадуро на венецуелци. 

Във Венецуела от 21 януари се провеждат масови протести срещу действащия президент. Гуайдо се самопровъзгласи за държавен глава за периода на действие на временното правителство.

Съветникът на американския президент Тръмп Джон Болтън обяви, че САЩ ще предоставят на Венецуела хуманитарна помощ, която ще бъде приета от "временния президент Хуан Гуайдо" въпреки отказа на Мадуро.