Американските военни, заедно с международните си партньори, ще трябва да останат в Ирак дори и след очакваната победа над ДАЕШ ("Ислямска държава"). Това заяви военният министър на САЩ Аштън Картър, цитиран от АП.

Картър изтъкна, че САЩ и коалиционните им партньори не трябва да спират, след като приключат кампанията за изтласкване на ДАЕШ от Мосул.

Според него екстремистите са на път да понесат окончателна загуба.

"Но след това ще има много работа за вършенe, за да е сигурно, че веднъж победена, "Ислямска държава" ще остане победена", изтъкна той.

"Трябва да продължим да се борим с чуждестранни екстремисти, които се опитват да избягат и с опитите на "Ислямска държава" да се премести или да се преобрази. За да стане това, не само САЩ, но и коалицията ни трябва да остане ангажирана военно", добави Картър.

Според него в Ирак коалицията е необходимо да предостави постоянна подкрепа, обучение, оборудване и подкрепа за местната полиция, граничарите и други сили, за да поддържа районите прочистени от "Ислямска държава".

Той не поясни колко ще продължи американското присъствие и колко войници ще са необходими.

Военния министър на САЩ каза още, че администрацията на Барак Обама е наредила тайните операции на Общото командване за специални операции приоритетно да са насочени към унищожаване на възможностите на групировката да извършва атаки на Запад.