Министерството на отбраната на САЩ миналия месец е предупредило за заплаха за живота на няколко висши служители заради убийството на командира на иранските сили Ал Кудс, генерал Касем Солеймани, докато са били на територията на САЩ. Това съобщи NBC News, като цитира свои източници.

Според доклада, заплахата остава активна, но служителите не отбелязват категорична връзка между заплахата и удара с безпилотни самолети на 3 януари пред международното летище в Багдад, който уби иранския командир и няколко висши иракски военни лидери.

Съобщава се за инцидент от 22 септември между ирански шофьор и кола, в която пътувал висш служител на Пентагона.

На 13 септември американските медии съобщиха за ирански заговор за убийството на Лана Маркс, посланик на САЩ в Южна Африка.

По-рано през октомври, Иран наложи санкции на американския посланик в Ирак, като причина за това изтъкна "терористични" действия срещу неговите интереси, като това е ответна мярка, след като Вашингтон постави в черния списък посланика на Техеран в Багдад, информира "Франс прес".

Матю Тюлър и двама други американски дипломати в Ирак "ефективно се ангажираха с организирането, финансирането, ръководството и извършването на терористични актове срещу интересите на правителството или гражданите" на Иран.

Иран удари със санкции посланика на САЩ в Ирак

Иран удари със санкции посланика на САЩ в Ирак

Причината е "терористични" действия срещу неговите интереси

Освен това Иран ги обвини, че са участвали в убийството на висшия ирански генерал Касем Солеймани от американски удар с дрон близо до летището в Багдад през януари, както и в "подкрепа за екстремистки и терористични групировки" и налагането на американски санкции срещу Ислямската република.

Другите двама дипломати са заместникът на Тюлър Стив Фагин и Роб Уолър, ръководител на консулството на САЩ в Ербил, столицата на Иракски Кюрдистан в северната част на Ирак.

Напрежението между враговете Техеран и Вашингтон се увеличи, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп оттегли страната от историческото ядрено споразумение между Техеран и световните сили и отново наложи тежки санкции.