Командването на американските въоръжени сили и военни части, разположени близо до Вашингтон, тайно от действащия президент Доналд Тръмп, обсъжда сценария на действия, в случай че републиканецът реши да въведе военно положение преди встъпването в длъжност на избрания държавен глава, демократът Джо Байдън, на 20 януари, съобщава Newsweek, позовавайки се на източници от Пентагона.

Според тези източници, дискусиите се провеждат тайно от поддръжниците на настоящия Бял дом и Тръмп в командването на американските въоръжени сили. Изготвят се планове за конкретни стъпки в случай, че бъде получена заповед за изпращане на редовни войски в столицата и осигуряване на ред за времето на откриването и преходния период.

Пентагонът не изключва настоящият президент на страната да мобилизира многобройните си привърженици, за да предотврати прехвърлянето на властта към бъдещата администрация на Байдън.

Допуска се и почти нереалистичен сценарий, при който Тръмп ще използва войски, за да изземе оборудване за обработка на бюлетини и да се опита по някакъв начин да преразгледа резултатите от изборите от ноември.

Тръмп настоял за военно положение в САЩ в опит да бламира резултата от изборите

Тръмп настоял за военно положение в САЩ в опит да бламира резултата от изборите

Бил подкрепен от ген. Майкъл Флин

Източниците изразяват изключителна загриженост, че Министерството на отбраната може да бъде въвлечено в такава криза. "Понастоящем президентът е снабден с безпрецедентни извънредни правомощия поради коронавируса. Това обстоятелство може да го убеди, особено ако се вслуша в мнението на някои от своите привърженици, че има неограничена власт и е над закона", цитира списанието източник сред генерали.

Той признава, че президентът на САЩ, който е върховен главнокомандващ на въоръжените сили на страната, има право да обяви военно положение при изключителни обстоятелства, но военните определено няма да се подчинят на заповеди в нарушение на закона.

Позицията на американското военно командване е различна от мнението на бившия помощник на държавния глава за национална сигурност Майкъл Флин. Миналата седмица той призна възможността за използване на армията за провеждане на нови избори в редица щати.

Както съобщават CNN и The New York Times, след интервю, Флин е поканен в Белия дом, където генералът повтаря мнението си. Пентагонът направи всичко възможно, за да се разграничи от позицията на Флин и срещата му в Белия дом.

В края на ноември Тръмп помилва бившия си помощник по националната сигурност.

Милър отрече Пентагонът да спира комуникация с Байдън

Милър отрече Пентагонът да спира комуникация с Байдън

Министерството на отбраната на САЩ ще продължи да подкрепя прехвърлянето на властта