Президентът на САЩ Доналд Тръмп, по време на заседание в Белия дом, е предложил въвеждане на военно положение в опит да отмени резултата от президентските избори.

На бурно заседание в петък с водещи съветници за продължаващите му опити да обърне резултатите от изборите, позицията на Тръмп е била подкрепена от генерал Майкъл Флин, бившия му съветник по националната сигурност, пише "Ню Йорк таймс".

Няколко дни по-рано Флин призова Тръмп да въведе военно положение и "повтори изборите" в колебаещите се щати, които загуби от избрания за президент Джо Байдън през ноември.

На заседанието, според "Ню Йорк таймс", Тръмп попитал за идеята.

Тръмп се окопава в Белия дом за инаугурацията на Байдън

Тръмп се окопава в Белия дом за инаугурацията на Байдън

Казал на съветници, че трябва да изпозлват сила за до го свалят по стълбите

Според информацията това не е единственият план за подриване на изборите в последния момент, обсъждан по време на заседанието, като Тръмп е предложил също така да назначи конспиративния теоретик Сидни Пауъл като специален съветник за разследване на твърдения за изборни измами. Руди Джулиани, личен адвокат на Тръмп, изтъкнал идеята да нареди на Министерството на вътрешната сигурност да конфискува машини за гласуване.

Axios потвърди ключови подробности от заседанието, като информира, че Тръмп е изразил интерес към плана на Флин, както и че служители на Белия дом са били притеснени, че Тръмп "прекарва твърде много време с хора, които те смятат за шантави или конспиративни теоретици и флиртува с крещящи злоупотреби с власт".

По време на заседанието се е разразила шумна караница, след като други официални лица са се противопоставили на предложенията на Флин и Пауъл, уточни Си Ен Ен, чийто източник е посочил, че не било ясно дали Тръмп е подкрепил идеята. Според информацията началникът на кабинета на Белия дом Марк Медоус и адвокатът Пат Циполоне са били сред официалните лица, които са се противопоставили на идеите.

В публикация в "Туитър" вчера Тръмп отговори на тези информации, отхвърляйки ги като "фалшива новина".

Белият дом не е отговори. на искане за коментар на информациите.

Twitter потвърждава - Тръмп може да бъде блокиран след 20 януари

Twitter потвърждава - Тръмп може да бъде блокиран след 20 януари

Или спазва правилата като обикновен гражданин, или получава забрана

Президентът има широки правомощия да суспендира нормални законови ограничения на своите правомощия в отговор на "национална извънредна ситуация", като например природно бедствие или терористична атака, включително използване на войници в САЩ за овладяване на размирици и да помагат на служителите на реда.

Джоузеф Нън, който е сътрудник в Центъра за правосъдие в Бренън, обаче написа през октомври, че правните прецеденти за президент, налагащ военно положение, са неясни, без ясни конституционни принципи или решения на Върховния съд, уреждащи използването му. Той написа, че съгласно действащото законодателство "президентът няма никакви правомощия да обяви военно положение".

В интервю за Си Ен Ен снощи Джон Болтън, бившият съветник по националната сигурност на Тръмп, определи плана на Флин за налагане на военно положение като "ужасяващ".

"Вижте, това е ужасяващо", настоя той и добави: "Няма друг начин да го определя. Това е невероятно, почти сигурно без прецедент."

Тръмп лично се намесил в опит да обърне резултатите в Пенсилвания

Тръмп лично се намесил в опит да обърне резултатите в Пенсилвания

Тръмп два пъти се обадил на председателя на Камарата на представителите

По-рано Тръмп беше обвинен, че се опитва да наруши норми против използването на военните срещу американски граждани. Президентът планираше да се позове на Закона за въстанието, за да използва войници за потушаване на протестите срещу расизма през лятото.

В "Туитър" бившият адвокат по етика на Белия дом Ричард Пейнтър отговори на Тръмп, обсъждащ налагането на военно положение, с еднословно съобщение: "Измяна".

В петък министърът на армията на САЩ Райън Маккарти и началникът на генералния щаб Джеймс Макконвил в съвместно изявление отговориха на призива на Флин за въвеждане на военно положение, като повториха политиката на американската армия да не участва във вътрешни избори.

Те подчертаха, че "няма роля на американската армия в определянето на резултата от американски избори".

Долната камара прокара военния бюджет въпреки заплахата на Тръмп за вето

Долната камара прокара военния бюджет въпреки заплахата на Тръмп за вето

Законопроектът бе одобрен с 335 срещу 78 гласа