Доналд Тръмп, който понастоящем се ползва с изключения от политиките на Twitter поради статута си на световен лидер, вероятно ще загуби защитата след 20 януари, когато Джо Байдън поеме поста на президент на САЩ, съобщава "Индипендънт".

Личният акаунт на Тръмп в Twitter може да бъде блокиран, ако той продължи да разпространява конспиративни теории, потвърди Twitter.

От дните след изборите на 3 ноември, когато стана ясно, че Байдън води надпреварата и ще бъде следващият президент, Тръмп използва Twitter, за да разпространява теориите си за конспирация без доказателства.

В резултат на това много от неговите туитове, свързани с резултатите от изборите, се появяват с етикет: "Това твърдение за измама с избори се оспорва" - дори когато са получили милиони взаимодействия в платформата.

Байдън: Време е да обърнем страницата!

Байдън: Време е да обърнем страницата!

Той посочи, че американската демокрация се е оказала истинска и силна...

Тези туитове не са забранени, тъй като в момента неговият акаунт е обхванат от насоките на платформата "Световни лидери в Twitter: принципи и подход", според които компанията позволява туитовете, които нарушават нейните правила, да останат.

Това може да се промени за Тръмп след 20 януари, когато той стане отново обикновен гражданин. Ако той продължи да публикува такива туитове, това може да доведе до евентуална забрана от платформата.

Говорител на Twitter заяви пред Forbes, че след 20 януари бившият президент ще трябва да следва същите насоки като обикновените граждани. Говорителят заяви, че платформата няма "специални правила" за Тръмп.

Тръмп със своите 88,6 милиона последователи е сред 10-те най-големи акаунта в Twitter. Сред политиците той е само зад бившия президент Барак Обама, който има над 125 милиона последователи.

За сравнение, официалният акаунт в Twitter на американския президент - POTUS има 33,1 милиона последователи. Twitter вече обяви, че ще предаде POTUS на Байдън на 20 януари, дори ако Тръмп откаже да отстъпи.

По време на мандата си и дори по време на кампанията си за изборите през 2016 г., Тръмп използва Twitter, за да заобиколи традиционните медийни платформи - много от които, според него, са срещу него - за да се свърже със своите поддръжници.

Тръмп използва политиката на Twitter за световните лидери, за да разпространява оспорвани теории за Covid-19, а също и за протестите Black Lives Matter, без страх от забрана.

Twitter има няколко мерки за справяне с онези, които нарушават правилата му, включително ограничаване на обхвата на туит и поставяне на временни ограничения за акаунт.

Тръмпизмът остава, без значение от президентския вот

Тръмпизмът остава, без значение от президентския вот

Това пише в коментар Дейвид Смит от бюрото на "Гардиън" във Вашингтон