Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков коментира в сряда думите на американския президент Джо Байдън за горящата тундра в Русия, като посочи горските пожари в САЩ, съобщава ТАСС.

"Тундрата наистина гори, но нека не забравяме, че горят гори и в Калифорния, Турция и други страни по света. Точно това са последиците от изменението на климата, пред които сме изправени", каза говорителят на Кремъл.

Според него в някои отношения Русия има дори по-сериозни климатични предизвикателства от другите държави. Това се отнася по-специално за скоростта на затопляне в Арктика и не само, добави говорителят.

Байдън: Китай и Русия бойкотираха COP26

Байдън: Китай и Русия бойкотираха COP26

Пита защо лидерите не са присъствали на конференцията за климата

"Не сме съгласни с подобна постановка на въпроса", подчерта Песков, говорейки за думите. "Русия просто заема много, много отговорна позиция, ние сме формулирали дългосрочни, конкретни планове за работа в тази климатична посока".

"В този случай най-вероятно всичко това не е докладвано на президента на САЩ, когато той говори за неучастието на Русия в климатичната конференция в Глазгоу".

По-рано Байдън, изказвайки се на пресконференция в края на двудневната среща на върха на държавните и правителствените ръководители в рамките на COP26, нарече отказа на ръководството на Русия и Китай да присъстват на събитието и срещата на върха на Г-20 в Рим като грешка.

Байдън помага на климата с възобновяема и ядрена енергия, и с малки модулни реактори

Байдън помага на климата с възобновяема и ядрена енергия, и с малки модулни реактори

САЩ и Румъния започват изграждане на първа по рода си АЕЦ с малък модулен реактор в Румъния