Русия няма да пренасочи доставките си на газ, първоначално разпределен за Беларус към "Северен поток 2", след като газопроводът започне да работи, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в понеделник, съобщава ТАСС.

Коментарите на Песков идват, след като руският президент Владимир Путин обясни, че се надява, че неговият беларуски колега Александър Лукашенко няма да изпълни заканата си и да блокира транзита на газ към Европейския съюз.

Така Лукашенко отговори на продължаващата криза в отношенията между Брюксел и Минск, тъй като хиляди мигранти от Близкия изток се опитват да влязат в блока през Беларус.

Песков добави, че Русия е готова да действа като посредник в преговорите между ЕС и Беларус, които Путин преди това предложи.

Путин е провел телефонни разговори по тази тема с служебния германски канцлер Ангела Меркел, а също така се е свързал с беларуския си колега Александър Лукашенко. "Всъщност след това президентът изрази надеждата си, че ще има преки контакти между Брюксел и Минск", добави говорителят на руския президент.

Путин предупреди Лукашенко да не закача газа на Русия към ЕС, ще увреди отношенията

Путин предупреди Лукашенко да не закача газа на Русия към ЕС, ще увреди отношенията

Коментарите на Лукашенко за газа тестваха търпението на Путин

По-рано Путин заяви, че Русия е готова да помогне по всякакъв начин за разрешаване на ситуацията с мигрантите.

Москва смята за неправилно изявлението на Държавния департамент на САЩ, че действията на Минск в ситуацията с миграционната криза сее раздори и отвлича вниманието "от действията на Русия на границата с Украйна", каза Песков.

"Оценяваме това твърдение като неправилно. Това е неправилна интерпретация на ситуацията с миграционната криза на беларуско-полската граница", каза говорителят на Кремъл.

"Искам да ви припомня едно скорошно изявление на президента Путин, интервюто му беше разпространено в събота, където той недвусмислено каза, че абсолютно изключва възможността за каквото и да е участие на Русия в случващото се с мигрантите на границата Беларус-Полша".

Песков подчерта, че е абсолютно погрешно да се обвинява Лукашенко в ситуацията с миграционната криза

По-рано ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс пусна изявление, в което се съобщава, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън в събота е провел телефонен разговор с полския външен министър Збигнев Рау.

Според изявлението на Прайс "държавният секретар Блинкен потвърди подкрепата на Съединените щати за Полша пред лицето на циничната експлоатация на беззащитни мигранти от режима на Лукашенко".

Прайс също така твърди, че "действията на режима на Лукашенко заплашват сигурността, сеят раздори и имат за цел да отклонят вниманието от действията на Русия по границата с Украйна".

Зеленски: Русия е струпала 100 000 военни на украинската граница

Зеленски: Русия е струпала 100 000 военни на украинската граница

Има опасения, че Москва планира нахлуване…