Президентът на Русия Владимир Путин обяви, че Беларус не се е консултирала с него, преди да повдигне възможността за спиране на потоците на руски природен газ към Европа, като добави, че подобен ход би рискувал да навреди на отношенията между Минск и неговия ключов съюзник Москва, информира "Ройтерс".

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заплаши в четвъртък, че ще отмъсти на всякакви нови санкции на Европейския съюз срещу Минск заради струпването на мигранти на границата между Беларус и ЕС, намеквайки, че може да спре транзита на газ и други стоки през Беларус.

Лукашенко заплаши да спре газа за ЕС

Лукашенко заплаши да спре газа за ЕС

ЕС налага санкции и газ няма да минава през Беларус, няма да минава и през Украйна или балтийски страни

Предупреждението му за кратко вдигна спот цените на газа в Европа, която получава около една трета от доставките на горивото от Русия, включително чрез газопровода Ямал-Европа, който минава през Беларус до Полша и Германия.

Беларуският участък от газопровода Ямал-Европа е собственост на руския държавен газов монополист "Газпром".

"Наскоро говорих с Лукашенко два пъти и той не ми спомена това нито веднъж, дори не намекна", отбеляза Путин в интервю за държавна телевизия, правейки първите си публични коментари за беларуската заплаха.

ЕС няма да позволи на Лукашенко да плаши с газ, а НАТО може да се намеси на границата

ЕС няма да позволи на Лукашенко да плаши с газ, а НАТО може да се намеси на границата

Съседите на Беларус се опасяват, че мигрантската криза ще прерасне във военен сблъсък

"Разбира се, на теория, Лукашенко като президент на транзитна страна може да нареди да бъдат прекратени доставките ни (на газ) за Европа. Но това би означавало нарушаване на договора ни за транзит на газ и се надявам това да не се случи", добави Путин.

Русия е най-близкият съюзник на Беларус от години, помагайки за всичко - от пари до евтини енергийни доставки и военна помощ, но коментарите на Лукашенко идват в чувствителен момент за износа на енергоносители на Русия за Европа.

Анализатори посочват, че коментарите на Лукашенко за газа вероятно са тествали търпението на Путин, като доставките на руски газ вече са в центъра на разгорещен дебат в Европа.

Кремъл: Заплахата на Лукашенко с доставки на газ не е съгласувана с Москва

Кремъл: Заплахата на Лукашенко с доставки на газ не е съгласувана с Москва

Песков уверява, че Русия е надежден износител, който изпълнява задълженията си

Европейските цени на газа - и оттам сметките за енергия - се покачват тази година, след като възстановяването от пандемията предизвика скок в търсенето, принуждавайки клиентите от Европа до Азия да се борят за доставки.

Някои европейски политици обвиниха Москва, че не е направила повече от това просто да изпрати договорени газови обеми, за ​​да успокои цените.

Европейската комисия отбеляза вчера, че ако Лукашенко изпълни заплахите си, това ще навреди допълнително на доставчиците на газ.

По време днешното интервю Путин подчерта, че ако Беларус прекъснел доставките, това ще "нанесе големи щети" на европейския енергиен сектор "и няма да помогне за развитието на отношенията ни с Беларус като транзитна страна".

Байдън иска да се гарантира, че Русия не използва газа за политически цели

Байдън иска да се гарантира, че Русия не използва газа за политически цели

След като доставките зациклиха в събота

"Ще повдигна този въпрос пред него (Лукашенко), в случай че това не беше нещо, което той каза в разгара на момента", посочи Путин.

Русия, която тази седмица започна да увеличава доставките за презареждане на европейските си газохранилища преди зимния отоплителен сезон, заяви, че може да има повече газ, след като новопостроеният ѝ газопровод "Северен поток 2" получи зелена светлина от Германия.

"Северен поток 2" е още един руски газопровод, предназначен да заобикаля транзитните страни, особено Украйна, която има история на конфликти с Москва за цените на газа.

Кремъл нарича газопровода "чисто търговски проект" и отрича, че политика стои зад него по какъвто и да е начин.

В Германия виждат надмощие на Русия за "Северен поток 2"

В Германия виждат надмощие на Русия за "Северен поток 2"

Втечненият газ от САЩ в момента не бил реална алтернатива